Gå til sidens hovedinnhold

– Se på han, han sprudler!

Verken Håvard Leirvik eller Audun Ramstad-Ekeberg følte seg trygge i vann før de startet på svømmekurs hos Lambertseter svømmeklubb. Nå har de to utviklingshemmede guttene lært å svømme.

RUSTAD SKOLE: Høstkulden har inntatt Oslo, men inne i svømmehallen på Rustad skole er varmen til å ta å føle på, både i vannet og medmenneskelig sett. Barna i vannet trenger ekstra oppfølging for å knekke koden på svømmetakene, men ved hjelp av spesialutdannede instruktører får de fremgang.

– Her får de kjempegod oppfølging, så det er et kjempebra tilbud, sier mor til Håvard, Inger Leirvik.

Det er ingen tvil om Inger er en stolt mor når vi ser henne på tilskuerbenken sammen med faren til Audun, Anders.

– De har lært så mye. Før han startet her, kunne han ikke flyte. Nå kan han det i tillegg til å svømme på rygg, sier Inger.

Tilpasninger betyr mye

I fjor høst startet Lambertseter Svømmeklubb svømmekurs for utviklingshemmede barn og unge. Tilbudet er blitt så populært at de nå har folk på venteliste.

– Vi har lenge ønsket å ha et tilbud til denne typen mennesker, men har bare ikke helt visst hvordan vi skulle ta tak i det. Da Christian (leder i Nordstrand IL, journ. anm) tok kontakt var det bare å sette i gang, sier Caroline Brincmann i Lambertseter svømmeklubb.

Et par uker senere var et knippe instruktører kurset ekstra med tanke på den spesielle og nære oppfølgingen mennesker med utviklingshemninger behøver.

– Tilretteleggingene er ikke store, men de er viktige. For eksempel jobber de i mindre grupper og er mer konsekvente. De er også ti minutter lengre i vannet enn andre grupper. I tillegg har vi er de sist på dagen, slik at de har garderoben for seg selv, sier Birncmann.

Les også: Nå skal alle barn lære å svømme

Ros og tålmodighet

I vannet ser vi at de små tilpasningene fungerer. Etter felles oppstart med vannlek deles deltagerne opp parvis med sin faste instruktør. For Audun og Håvard er det Parfauit Ndorima som er treneren noe både guttene treneren og foreldrene setter pris på.

– Se på han, han sprudler av glede, roser de og beholder tålmodigheten selv om de ikke alltid gjør som de skal og ting tar lenger tid – noe det gjør for Audun, siden han har downs, sier pappa Anders Ramstad-Ekeberg.

Selv har ikke gutten mye tid til å prate med dittOslos utsendte journalist, men ordet gøy høres mange ganger fra flere av deltagerne. Smilet og latteren er også vanskelig å ta feil av.

Les også: Ønsker bedre svømmeundervisning

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren