(Nordlys): Den planlagte utmarkskontrollen ble gjennomført med innleid helikopter og har tatt dem over Lyngen, Nordreisa, Kåfjord og deler av Storfjord kommune.
Totalt førte kontrollen til fire anmeldelser, to for ruspåvirket kjøring og to for ulovlig ferdsel med snøscooter.
Se alle bildene fra kontrollen lengre ned i saken.
Frykter det kan gå liv
Men det var sporene i fjellene fra tidligere kjøring som bekymrer mest.
– Selv om det er «bare» fire saker, så ser vi at folk har for stor risikovilje. Det har blitt observert spor i svært bratt og skredfarlig terreng i samtlige kommuner vi har vært over i dag. Det er lekekjøring i bakker, på skavler og i heng, sier Lars Bendik Austmo, seksjonsleder tilsyn Innland i Statens naturoppsyn.
– Selv om vår primæroppgave er å følge opp motorferdsel i natur, så føler jeg at vi må si ifra om at denne kjøreatferden ikke er grei. Vi frykter at dette kan føre til alvorlige ulykker dersom det fortsetter. De som står for denne typen kjøring utsetter seg selv og kanskje andre for stor fare.
De tre skumleste
Det er spesielt tre steder hvor det ble observert mye spor etter ulovlig scooterkjøring søndag som får SNO til å steile med tanke på lek i skredterreng:
På vestsiden av Bjørndalstinden i Lyngen (se bildet øverst i saken)og vestsiden under Stetinden (se bildet under):
Kjøring i denne rennen i Nommedalen i Kåfjord kommune, er også grunn til stor bekymring mener kontrolløren til SNO.
Får mange tips
SNO har ingen planer om å dempe kontrollaktiviteten framover etter søndagens tur. Det nærmer seg tross alt scooterførernes høytid: Påske.
– Når vi legger opp sesongen med tanke på tilsynsaktivitet så planlegger vi i to spor. Vi lager en plan med utvalgte tidspunkt og områder hvor vi tenker at risikoen for ulovlig kjøring er størst hvor vi baserer oss på erfaring. Dette intensiveres gjerne opp mot tidspunkt hvor vi vet det er mange ute, sier Austmo.
– Det andre sporet er tipsbasert. Vi får inn blant annet anonyme tips via siden til Miljødirektoratet, og disse følger vi opp og rykker ut på dersom det er akutt og gjennomførbart.
Motorferdsel i utmark: Slik er reglene
Kjøre på snødekt mark uten søknad
Det er lov å kjøre på snødekt mark, uten å søke om tillatelse, for disse formålene:
- politi, ambulanse og redningstjeneste
- offentlig oppsyns- og tilsynstjeneste
- offentlig post- og teletjeneste
- nødvendig person- og godstransport til og fra faste bosteder og i jordbruks-, skogbruks- og reindriftsnæring (jakt, fangst, fiske og bærsanking regnes ikke som næring i denne forbindelse)
- forsvarets øvelser, forflytninger og transporter
- anlegg og drift av veger og større anlegg
- rutetransport som drives med løyve i henhold til yrkestransportloven
- nødvendig transport i forbindelse med fiskekultiveringstiltak i offentlig regi
- transport av jaktutbytte ved jakt på elg og hjort, og transport ved jakt på villrein innenfor Hardangervidda villreinområde slik dette er avgrenset av Miljødirektoratet
- nødvendig transport for drift av turistanlegg (overnattings- og serveringssteder, skiheiser med videre) som ikke ligger til brøytet bilveg
- transport av materialer, utstyr og arbeidsfolk til bygging i samsvar med byggetillatelse
- opparbeiding og preparering av skiløyper og skibakker for allmennheten og for konkurranser, når det foretas av kommuner, hjelpekorps, idrettslag, turlag eller turistbedrifter
- nødvendig transport i forbindelse med vitenskapelige undersøkelser etter oppdrag fra forskningsinstitusjon
- nødvendig transport av ved fra egen eiendom til fast bopel
- praktisk kjøretrening på nærmere fastsatte områder ved obligatorisk opplæring for snøscooterførere
- transport i forbindelse med kommunalt organiserte akuttiltak for å redusere risikoen for påkjørsel av elg og annet hjortevilt ved veg eller jernbane
- nødvendig søk etter skadet storvilt utenom ordinær jakt når søket foregår i regi av kommunen
Dette gjelder ferdsel i utmark med snøscooter, beltebil og andre motorkjøretøyer.
Statsforvalteren eller kommunen kan vedta begrensninger
Statsforvalteren eller kommunestyret kan forby eller begrense kjøring i spesielt sårbare områder. Kommunestyret kan for enkelte formål også gi nærmere bestemmelser om for eksempel områder, traséer, sesonglengde, tidspunkter for kjøring, utstyr og liknende.
Kjøre i snøscooterløyper
Kommunene kan, etter strenge regler, legge opp løyper for fornøyelseskjøring. Du kan kjøre snøscooter i etablerte snøscooterløyper som er fastsatt i lokale løypeforskrifter. Bruk løypene i henhold til de vilkårene som står i løypeforskriftene.
Kjøre på snødekt mark etter søknad
Du kan søke kommunen om lov til nyttekjøring med snøscooter for disse formålene:
- ervervsmessig transport (leiekjøring)
- transport for funksjonshemmede
- transport av bagasje og utstyr mellom bilveg og hytte som ikke ligger tilknyttet bilveg
- kjøring i utmarksnæring
- transport av ved utover det som er direkte tillatt uten søknad
- gruppeturer til bestemte turmål for beboere på helse- og omsorgsinstitusjoner, medlemmer av pensjonistforeninger eller ideelle organisasjoner
- utkjøring og tilsyn med jervebåser som er tillatt av statsforvalteren
- utkjøring av åte og åtebuer i forbindelse med felling av jerv
Søke om å kjøre på snødekt mark for andre formål
Kommunen kan i unntakstilfeller gi tillatelse til bruk av motorkjøretøy på vinterføre ved andre særlige behov som ikke kan dekkes på annen måte, og som ikke knytter seg til turkjøring.
Kilde: Miljødirektoratet
– Helikopter er effektivt
Den mest vanlige kritikken rundt disse kontrollene går på ressursbruk. Austmo sier det er god grunn til å benytte helikopter.
– Helikopterbruk er effektiv. Vi rekker over store områder på kort tid og har god oversikt fra luften over hva slags aktivitet der er og har vært i området. Vi erfarer dessverre også at mange prøver å unndra seg kontroll ved å stikke av. Vi jager de ikke, men det er lettere for oss å følge spor og flytte oss fra sted til sted i lufta, sier Austmo.
En annen kritikk som ofte går igjen i sosiale medier, er at de kun er ute på kontroll når sola skinner.
– Det er ikke slik at vi kun er ute når det er fint vær. Helikopterbruken krever selvsagt flyvær, men vi gjennomfører også kontroll fra bakken. Vår erfaring er at været ikke er en hindring for de som bedriver med ulovlig kjørevirksomhet i naturen.
Bilder fra kontrollen
Les saken på Nordlys her.