(NTB/ BA): Ved 1430-tiden fikk Bergensavisen (BA) og andre medier komme inn i spøkelsesbyen Lærdal. Store deler av byen er evakuert. Det er folketomt og dystre scener fra nedbrente hus etter brannen. Sendeproblemene er store på grunn av telefonnettet, som stadig ikke fungerer som det skal, men her er noen av bildene BA har tatt inne i Lærdal.

Se bilder og kommentarer etter storbrannen på Nettavisens liveblogg lenger ned i saken

DRAMATISK EVAKUERING AV NABOER
Frode Johnsen Finstad er blant dem som ble evakuert fra flammene i Lærdal. Han er sjeleglad for at ingen liv gikk tapt i brannen.

Finstad hjalp også til med evakuering av naboene sine og fulgte situasjonen gjennom mange timer. Flere hundre ble evakuert fra området fra lørdag kveld.

Først på morgenkvisten var Finstad innom sykehuset i Lærdal for legesjekk. Han beskriver situasjonen som dramatisk.

- Folk kom seg ut i gatene og tok med seg brannslukkingsapparat. I starten var det mye fortvilelse å se. Folk syntes det var skikkelig ille. Dette har vi fryktet ville skje. Etter hvert kom nødetatene og gjorde alt de kunne, sier han til NRK.

Det finnes over 160 verneverdige hus i Lærdal, men det ser ut til at bare ett av disse har brent ned. Finstad er blant de heldige som ikke har mistet hjemmet sitt. Han er veldig glad for at ingen menneskeliv gikk tapt i brannen.

- Men det er dramatisk for dem som har mistet hjemmet sitt. Det er noe av det mest tragiske folk oppleve, det er ting du aldri vil få igjen, sier Finstad.

SPAR PÅ TELENETTET
Post- og teletilsynet (PT) ber folk i Lærdals-området om å begrense telefonbruken for å spare på den knappe kapasiteten.

Det er store problemer i telenettet etter brannen i Lærdalsøyri. PT ber om at de som ikke må gjøre helt nødvendige telefonsamtaler, lar det være.

- I en krise er det viktig å spare på kapasiteten til dem som trenger å ringe, også når det blir opprettet midlertidig kapasitet i kriseområdet, skriver tilsynet på sine nettsider.

- VONDT Å SE
Sp-leder Liv Signe Navarsete ber folk i Lærdal ta vare på hverandre etter storbrannen.

- Det er vondt å være langt unna familien og se katastrofen som har utviklet seg hjemme i Lærdal. Jeg tenker på alle som er rammet og har mistet hus og hjem, og håper ingen er alvorlig skadd, skriver Navarsete på Facebook søndag.

Hun avslutter med å be folk ta vare på hverandre i denne vanskelige tiden.

Navarsete er for tiden på reise i USA med Stortingets utenrikskomité.

(Saken fortsetter under bildene)

TOM FOR VANN
Helse Førde sliter med å få tak i nok vann til pasientene sine etter storbrannen i Lærdal. Det er også fløyet ekstra leveranse av medisiner.

Administrerende direktør i Helse Førde, Jon Bolstad, sier til VG at utfordringen har oppstått som følge av at brannvesenet har brukt så mye vann i slukningsarbeidet.

- Vi har tømt alle butikker for vannflasker for å ha rent vann å gi til pasientene. Vi gikk også tom for enkelte medisiner, slik som kortison, sier han.

40 personer er fortsatt innlagt på sykehus med lettere røykskader. Omtrent 90 personer behandlet for røykskader etter den store brannen i sentrum av Lærdalsøyri.

Les flere saker fra BA.no her

HTML EMBED