RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se superfotografens 10 mobiltips

Slik tar du bedre bilder med mobiltelefonen din.

Mobiltelefoner får stadig bedre kamera, og enkelte begynner nå til og med å bruke det som sitt eneste kamera. Ikke nødvendigvis fordi kvaliteten er like god som på et kompaktkamera, men mobiltelefonen har du alltid med deg, og kvaliteten begynner i mange tilfeller å bli god nok.

Overlevert til superfotograf
Sony Ericsson, som vant prisen for det beste mobilkameraet på årets Gulltasten-utdeling, er nå så skråsikker på kvaliteten på sitt C905-kamera at de har sendt det til den kjente norske fotografen Morten Qvale, som blant annet har tatt bilder for Vanity Fair og Elle, for å se hva han kunne få ut av det.

Se hvordan du kan vinne Cyber-shot C905 i bunn av artikkelen!

Han har i den forbindelse kommet med 10 fototips som er spesielt tilpasset kameramobilenes begrensninger.

I bunnen av artikkelen kan du også se 10 bilder Qvale har tatt med Sony Ericsson C905.

1. Ta mange bilder
Ta mange bilder og tør å slette dårlige og kjedelige bilder. Jeg tar sjelden færre enn tre til fem bilder uansett motiv.

2. Prøv flere funksjoner
Test ut kameramobilens ulike funksjoner og ikke bruk kun autofunksjonen. Svarthvitt, sepia, panorama og makro er spennende funksjoner. Denne mobiltelefonen har en rekke gode innstillinger som gir bedre bilder. Gjør deg kjent med disse og bruk de.

Et godt tips når du har tatt et godt bilde er å bruke blenderfunksjonen og ta et bilde med høyere og et med lavere blender for optimal eksponering.

3.Vær forsiktig med blitz
Blitsen på kameramobilene er ofte ikke de aller beste. Bruk derfor blitsen hovedsakelig som «fill-in-lys», det vil si at blitsen kun er litt sterkere enn det eksisterende lyset.

4. Få folk til å leke
Tar du bilder av dine venner, er det viktig at du klarer å få deres oppmerksomhet. Ta tak i personligheten og ikke vær redd for å få de til å gjøre noe som skaper det gode bildet. Vær nøye med komposisjonen, ikke for mye himmel!

5. Gå nærmere!
Nesten alle tar bildene på for lang avstand. Gå nærmere motivet med kameraet og ikke bruk zoomen for mye. Da er det vanskelig å holde kameraet stødig nok til å få skarpe bilder. Zoomen er veldig kraftig på dette kameraet, og bruk derfor selvutløseren hvis du må zomme helt inn, men da må kameraet stå på noe.

6. Røde øyne-funksjon
Bruk røde øyne-funksjonen når du benytter blits, eller bruk en gjennomsiktig tape over blitsen for et mykere lys. Eksperimenter og prøv deg frem.

7. Bruk bildestabilisator
Har kameramobilen din bildestabilisator, slik C905 har, så bruk den i dårlige lysforhold. Hold i tillegg pusten når du tar bildet. Da skjelver du mindre.

8. Bruk tid på fokus
Ved å trykke utløserknappen halvt ned, vil kameraet fokusere på det du fotograferer mot i senter av bildet du ser. Bruk denne funksjonen hele tiden og komponer bildet best mulig etterpå. Zoom gjerne litt ut og inn for bedre komposisjon.

9. Kjøp behandlingsutstyr
I dag finnes det mange bildemanipulasjonsprogrammer. Kjøp et av disse. Det er ikke mye som skal til for å forbedre kvaliteten på bildet du har tatt. Litt kontrast og fargejustering, og vips så skiller bildet ditt seg ut. Lurer du på noe, finner du det på nettet. Kjøp i tillegg en fotoprinter og du har bildet i hånden i bra kvalitet for en billig penge.

10. Ha kameraet med deg
Det beste kameraet er det du har med deg. Fotografer mye!

Du kan vinne telefonen!
I forbindelse med Qvales mobiltips gir Sony Ericsson en C905 kameramobil til en av Nettavisens lesere. Telefonen kan blandt annet vise til følgende:

- 8,1 megapiksler oppløsning
- Xenon-blitz og bildestabilisator
- Smartkontrast og ansiktsgjenkjennelse
- Støtte for bilde- og videoblogging
- aGPS

Alt du trenger å gjøre for å vinne en av disse er å sende inn ditt beste mobilbilde til it@nettavisen.no. Vinneren kåres mandag 8. februar.

Ved å være med i konkurransen aksepterer du at bildet kan publiseres i forbindelse med denne konkurransen.

1486

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere