RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se vår store potetguide

Passer Ottar eller Beate best for deg? Se vår oversikt over ulike typer poteter.

(SIDE2): «Ingen er så brukbar som poteten», sier et ordtak. Poteter er ekstremt enkle å variere og passer like godt i supper, salater og grateng som most, ovnsbakt, fritert, ja - til og med wokket.

Viktig matvare
Poteten har vært en viktig del av norsk kosthold, men norsk er den ikke. Den stammer fra Sør-Amerika, hvor den ble dyrket i flere tusen år før den ble brakt til Europa på 1500-tallet av de spanske erobrere.

Det finnes mange forskjellige sorter og de har både ulik form, farge, smak, størrelse og bruksegenskaper. Poteten er relativt nøytral i smaken, og passer derfor sammen med det meste av middgsmat.

Potetsortene
Beate, Kerrs Pink og Pimpernell er de vanligste høst- og vinterpotetene.

Beate
Vår viktigste matpotet. Skallet er rødlig, det hvite kjøttet har en melen, fast struktur. Poteten er lett å skrelle på grunn av sin jevne fine form. Beate er lett å behandle og fin til mange slags bruk. Den koker ikke i stykker og er bra til pommes frites. Beate brukes ofte ved levering av ferdigskrelte poteter.

Kerrs Pink
Middels stor potet med knudrete form og dype grohull. Skallet er rødlig og kjøttet er hvitt, og har en meget god matkvalitet. På grunn av det høye tørrstoffinnholdet har poteten lett for å sprekke under koking, og den egner seg derfor best til koking med skallet på. Bruk Kerrs Pink når du skal lage formretter, i bakverk, gryteretter eller som bakepotet. Den er også godt egnet til brun lapskaus hvor man jevner med poteter.

Pimpernell
Middels store, ovale knoller. Også pimpernell har rødt skall, mens kjøttet er gulaktig og blir raskt mørkfarget etter skrelling og støtskader. Matkvaliteten er god og den har en kraftig potetsmak og gode kokeegenskaper. Like etter høsting koker den lett i stykker, men hvis du lagrer den en stund blir det bedre. Pimpernel egner seg derfor best til koking med skallet på og må kokes forsiktig.

Ringerikspotet
Har et sterkt rødfarget skall og kjøttet er gult og svært melent. Den har små, knudrete knoller og dype grohull. Ringerikspoteten skal ha en kort koketid og kokevannet skal ikke fosskoke. Potetene kokes så vidt møre, dampes og skrelles før den serveres. Egnet som selskapspotet.

Mandelpotet
Delikatessepoteten dyrkes stort sett over hele landet. Den har hvitt skall og gul kjøttfarge. Koking av mandelpotet er noe annerledes enn ved andre sorter: Legges over i kjele med kokende vann. La potetene koke i ca. 5 min., avhengig av størrelsen. Trekk kjelen av platen og la potetene å trekke 7-8 min. før vannet helles av og potetene dampes. Bør fortrinnsvis kokes med skallet på, men kan også kokes råskrelte med forsiktighet. Vær spesielt forsiktig under koking tidlig på høsten.

Mandelpotet er for de fleste en selvfølge til rakefisk, lutefisk, ribbe, vilt og andre spesialiteter. Den er også godt egnet til bakst og potetmos.

Laila
En veldig god matpotet med sesong tidlig på høsten. Har rødt skall og har svakt gulfarget kjøtt. Formen er jevn og glatt og knollen er lett å skrelle. Egner seg godt til baking.

Gullauge
En gammel norsk potetsort som særlig dyrkes i Nord-Norge. Skallet er gulbrunt med sterkt røde grohull. Kjøttet er gult og fast med god smak. Dampkokes i 15 – 20 minutter. Gulløye bevarer smak og næringsinnhold best om den dampkokes med skallet på. Gulløye passer utmerket til vilt, i tillegg som vanlig kokt potet til de fleste retter.

Ottar
Er vanligvis bare å få i Nord-Norge. Velsmakende kjøtt med sterk gulfarge.

Nypoteter
Betegnelsen på de aller første sommerpotetene. De bør skrubbes godt og både kokes og spises med det deilige skallet på.

LES FLERE OPPSKRIFTER FRA ART OF TASTE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere