Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sea Sheperd ut av søket

Sea Sheperd har avsluttet søket. De har blant annet funnet en redningsflåte som skal stamme fra «Berserk».
Sea Sheperd har avsluttet søket. De har blant annet funnet en redningsflåte som skal stamme fra «Berserk». Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard (Scanpix)
Sist oppdatert:
På vei tilbake til Tasmania.

Sea Sheperd-skuta måtte returnere på grunn av drivstoffmangel. Dette opplyser hovedredningssentralen ovenfor Nettavisen.

- De søkte etter «Berserk» også på vei ut av område og på sin ferd mot Tasmania. Nå er de ute av det realistiske området man kan finne dem og dermed har de blitt fritatt for ytterligere søk, sier redningsleder Tore Hongset ved hovedredningssentralen til Nettavisen.

Søket er ikke helt avsluttet. Mandag skal cruiseskipet Spirit of Enderby sette kursen ut fra McMurdoch-bukta og nordover og søke også her etter «Berserk».

- Men jo lenger ut, jo større blir området. Hvis båten går for egen maskin fremdeles vil man ikke finne dem før de er i land, men hvis fartøyet er sunket er sjansen for å finne dem i live minimal, fortsetter han.

Mannskapet på Sea Sheperd innser at søket var forgjeves.

- Vi er ferdige. Det er over. Og nå er vi allerede for langt fra det området hvor det er sannsynlig at de kan ha havnet. Vi har søkt siden tirsdag, og kalt opp «Berserk» på VHF-radioen hver eneste time uten å få svar. Det er alltid taust. Og dette er en veldig stille og ensom plass på jorda, sier telegrafist Nuno Ramos til Dagbladet.

- I sikkerhet
Jarle Andhøy og Samuel Massie er i sikkerhet ved en polbase.

Både hovedredningssentralen på New Zealand og hovedredningssentralen i Norge bekrefter at de to nordmennene har ankommet McMurdock-basen og at de skal være i god behold.

- De er i trygghet og er satt opp til å fly tilbake til Christchurch mandag morgen, opplyser redningsleder Finn-Tore Sortland ovenfor Nettavisen.

- De er i god form, men de er åpenbart veldig trøtte og slitne. De kommer nå til å få så mye søvn og hvile som mulig, sier Nick Churchouse ved hovedredningssentralen i New Zealand til Dagbladet.

Churchouse opplyser at de to ankom Scott-base i natt lokal tid, men at de nå befinner seg ved McMurdo-basen og vil fly derfra til New Zealand i natt.

I følge Sunday Star Times hadde ikke Berserk tillatelse fra norsk polarinstitutt for å seile forbi 60 grader sør.

Sjef for Scott-basen, Troy Beaumont, sier til avisen, at stormen som traff Berserk var "overveldende".

– Det er en haug med avtaler her nede i Antarktis, og de har brutt hver eneste.

- Håpet er der fortsatt
Blant de savnede er Robert Skaanes (34) fra Larvik, som var én av et mannskap på totalt fem mann på den norske seilbåten da den satte kursen mot Antarktis, skrev Østlands-posten lørdag.

Ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (36), også han fra Larvik, og Samuel Massie (18) er i sikkerhet etter å gått i land for å nå polpunktet med beltedrevne motorkjøretøy.

Men de tre andre - Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) - er fortsatt savnet etter at Berserks nødpeiler ble utløst i Rosshavet kl. 05.20 tirsdag morgen norsk tid.

I Oslo følger Skaanes' barndomskamerat Kai Helge Seim (34) kontinuerlig letemannskapenes søk etter den savnede ekspedisjonsskuta.

Han har ikke gitt opp troen på at vennen blir funnet i live.

- Det er enorme områder å lete i, men håpet er fortsatt der, sier Seim til Østlands-Posten lørdag ettermiddag.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!