(NORD24.NO): Den militante miljøorganisasjonen Sea Shepherd vender baugen nordover. Skutene "Bob Barker" og "Sam Simon" har de siste månedene jaktet pirattrålere i Sørishavet. Ovenfor australske medier har de nå erklært seier etter at flere notoriske pirattrålere er satt ut av spill. Samtidig har Japan kuttet kraftig i sine hvalkvoter.

- Nå kan vi utrette mer i Nord-Atlanteren, sier styreleder og kaptein Alex Corneliussen til radiokanalen ABC Australia.

Nord24.no har bedt Sea Shepherd om en kommentar, men har tirsdag ettermiddag fortsatt ikke fått svar utover at de "takker for interessen".

Kystvakten delte tidligere denne uken linken til ABC-intervjuet. "Sea Shepherd vil sende sine ni fartøyer til Nord-Atlanteren for å trakassere hvalfangere. Kan bli en urolig sommer", konstaterte de på det sosiale mediet Twitter.

Samtidig viser AIS-systemene til "Bob Barker" og "Sam Simon" at de har forflyttet seg fra Sørishavet og denne uka lå til kai i Bremen i Tyskland.

- Skuta skulle brennes

Hvalfangerne er kommet godt i gang med årets sesong, og til nå i år er over 30 hval skutt og det er flere enn på samme tid i fjor. Den erfarne skipperen Jan Kristiansen er ute på første tur med "Jan Bjørn" da Nord24.no ringer.

- Jeg har ikke hørt noe. Og vi driver innerst i Vestfjorden. Her ser vi marinefartøy hver dag, og jeg har liten tro på at Sea Shepherd kommer seg hit usett, sier han til Nord24.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Han er likevel ikke begeistret for at aktivistene melder sin ankomst. Kristiansen opplevde selv å få trusler da de sist var aktive i Norge.

- Jeg fikk et brev der det stod at skuta skulle dynkes i bensin og antennes. Det viste seg å komme fra en forstyrret kvinne.

Senket skuter

Sea Shepherd har tidlgiere stelt til mye ugagn for norske hvalfangere. Det var natt til 3. juledag 1992 aktivister brøt seg inn i "Nybræna" som da lå ved kai ved Steine i Lofoten, og skrudde opp bunnventilene. Skipper Olav Olafsen fant skuta med sjø til like under lukekarmen.

Tidligere filmregissør og miljøaktivist Paul Watson som er øverste leder for organisasjonen Sea Shepherd ringte selv politiet og tok på seg ansvaret for aksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I årene som fulgte ble flere hvalfangstskuter forsøkt senket eller utsatt for sabotasje: «Elind Torill», «Willassen Senior», «Skarbakk» og «Sofie». Hvalfangere mottok også trusler. Ingen personer ble pågrepet etter disse angrepene mot hvalfangstnæringen.

Opptatt i sør

Den siste tiårsperioden har Sea Shepherd konsentrert aktiviteten sin på den sørlige halvkule, der de har hatt tildels voldsomme sammenstøt med japanske hvalfangere og aksjonert mot piratfiske. Aksjonene har blitt fulgt av TV-kanalen Animal Planet i programmet "Whale Wars".

Nå annonserer organisasjonen at de er tilbake. Og mye sterkere.

- Vi har derfor bestemt at vi kan utrette mer i Nordatlanteren, sier Alex Corneliussen til ABC.

- Samtidig som Japan har redusert kvotene av finnhval, øker Island. Deres hval eksporteres til Japan.

Corneliussen sier de vil rette aksjonene mot islandsk, norsk og færøysk hvalfangst.

- Norge dreper 1000 hval i året.

Han medgir at det er mer utfordrende å aksjonere i Norge enn i Sørishavet.

- Fangsten drives innenfor Norsk økonomisk sone. Derfor regner vi med mer innblanding fra kystvakt og myndigheter.

- Vil dere bryte loven? spør ABCs reporter.

- Vi vil så langt som mulig holde oss innenfor loven, men ser vi muligheter til å forstyrre en fangstoperasjon gjør vi det.

Corneliussen sier de har god oversikt over den norske fangsten.

- Vi vet akkurat hvor fangsten finner sted.

Corneliussen har vært med i Sea Shepherd i 13 år.

- Da jeg startet hadde vi ett skip. Nå har vi åtte skip, og bygger et niende. Det er en hel armada.

Kjent med utspill

Ved Kystvakten bekrefter informasjonssjef, Kommandørkaptein Fredrik Borgmann, at de er kjent med utspillet fra Sea Shepherd. Han henviser til Forsvarets Operative Hovedkvarter.

- Dette er i utgangspunktet politiets oppgave å ha kontroll på denne typen aktivitet. De kan da be Kystvakten om bistand om lovlig norsk aktivitet blir hindret. Da har Kystvakten politimyndighet.

- Burde reddet flyktninger

I Vestfjorden mener skipper Kristiansen at miljøvernorganisasjoner som Greenpeace og Sea Shepherd har ansvar for en hvalbestand ute av kontroll

- Bestandene har vokst oss over hodet. Nå ser vi mer finnhval og knølval enn vågeval, slik har det aldri vært før. Og det er mye ungval blant dem. Bare se hvor mye som trekker inn i fjordene utenfor Tromsø om høsten. Når to hvalarter spiser opp mer sild enn hele kvoten i Nord-Atlanteren er det et problem, hevder Kristiansen.

Og legger til:

- Jeg fatter ikke hva de holder på med. De burde gått ned til Middelhavet og reddet båtflyktninger. Da hadde de gjort nytte for seg.

Les flere saker fra Nord24 her.