*Nettavisen* Nyheter.

Secret Service har ennå ikke fått våpentillatelse

Foto: SAUL LOEB (AFP)

Norsk politi har ikke tatt noen avgjørelse.

09.11.09 16:18

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt opplyser til Nettavisen at det ennå ikke er tatt noen beslutning på hvor mange av Barack Obamas sikkerhetsvakter som skal få lov til å bære våpen under fredsprisutdelingen 10. desember.

- Det er ikke besluttet, men vi vil ikke detaljert beskrive hva vi har av kapasitet eller hva Secret Service har av kapasitet, men vi vil nok sammen både være kompetente og ha kapasitet til å møte en trussel, sier Fredriksen.

Fredriksen har det øverste ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt president Obama. Han mener det vil komme en avklaring på våpentillatelsen innen utgangen av måneden.

PST som innvilger
Det er leder for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som innvilger våpengodkjennelser for amerikansk sikkerhetspersonell på norsk jord, opplyser Fredriksen.

- Det kan bety alt fra at de ikke har tillatelse å være bevæpnet til en tillatelse som inkludere noe bevæpning, men jeg vil vel tro at det aldri noensinne har skjedd at de har blitt helt avvæpnet. Det ligger litt i kortene når verdens mektigste mann kommer på besøk, sier Fredriksen.

- Så det tilsier at man har en løsning som begge parter kan leve med uten at det rokker ved noen prinsipper, legger han til.

Videre understreker Fredriksen at det er norsk politi som har det overordnede ansvaret for sikkerheten under det gjeve besøket, men legger til at det foreligger planer om et samspill mellom Secret Service og norske politimyndigheter.

Norske skarpskyttere passer på Obama
Fredriksen understreker at Secret Service ikke kan opptre som de selv vil, og at de er under ledelse av norsk politi under norgesbesøket.

- Den taktiske løsning vil vær en løsning mellom norsk politi og Secret Service, sier han.

- Hva skjer hvis en Secret Service-agent skyter en person som oppfattes som en trussel?

- Da vil saken bli håndtert på lik linje som hvis en norsk polititjenestemann hadde avfyrt et skudd, sier han.

- Kan vi regne med at amerikanske skarpskyttere blir utplassert på hustakene i Oslo sentrum?

- I utgangspunktet opererer vi med en løsning med norske skarpskyttere. Det er kapasitet vi har selv. Det er fra de skarpe avdelingene vi har i politiet, primært i beredskapstroppen, sier han.

- Har amerikanerne stilt noen krav som det er vanskelig å innfri?

- Ikke til nå, sier han.

Usikkert hvor lenge han blir
Flere medier har rapportert at Obama vil lande på Oslo Lufthavn klokken 10.00 den 10. desember og reise etter 24 timer. Men dette avvises av stabssjefen.

- Vi planlegger med forskjellig varighet og politiet har ikke fått bekreftet besøkets varighet, så dette tror jeg bare er synsing. Vi planlegger for både mindre og lengre varighet, sier Fredriksen.

- Planleggingen går som vi har tenkt. Det er en stor utfordring og vi skal prøve å produsere den sikkerheten som er nødvendig og med så få konsekvenser for samfunnet som mulig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.