RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Secret Service-sjef beklager inntrenging i Det hvite hus

En Secret Service-vakt ved inngangen i Det hvite hus hvor inntrengeren tok seg inn i bygningen.
En Secret Service-vakt ved inngangen i Det hvite hus hvor inntrengeren tok seg inn i bygningen. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)
Sist oppdatert:
Sjefen for den amerikanske etterretningstjenesten måtte tirsdag møte for en granskingskommisjon og forklare hvordan en mann kunne ta seg inn i Det hvite hus 19. september.

– Dette er uakseptabelt. Jeg tar på meg det fulle ansvar, og det vil aldri skje igjen, sa Secret Service-sjef Julia Pierson.

En grundig etterforskning av hvordan Omar Gonzalez (42) klarte å storme inn i Det hvite hus 19. september, er i gang for fullt, opplyste Pierson.

– De neste månedene akter jeg å fordoble innsatsen min, ikke bare som følge av denne hendelsen, men generelt for å bringe Secret Service opp på det nivået som trengs, sa hun.

Pierson fikk krass kritikk fra flere medlemmer i granskningskommisjonen.

– Jeg klarer ikke å forestille meg hva som hadde skjedd dersom Gonzales hadde hatt med seg en pistol i stedet for en kniv, sa Elijah Cummings.

- Løp gjennom flere rom

Gonzalez ble ikke stoppet før han hadde løpt gjennom store deler av første etasje i presidentboligen, ifølge avisa Washington Post.

Den republikanske kongresspolitikeren Jason Chaffetz bekrefter opplysningene fra kildene som avisa har snakket med. En av årsakene til at inntrengeren ikke ble stanset tidligere, skal ha vært en alarm som ikke ble utløst.

– Jeg er svært bekymret for at presidenten ikke er like trygg som vi ønsker og trenger at han er, sier Chaffetz til TV-kanalen CNN.

BEKLAGER: Secret Service-sjef Julia Pierson tar på seg fullt ansvar for sikkerhetsbristen 19. september.


Flere sikkerhetsbrist

De nye opplysningene står i skarp kontrast til forklaringen fra vaktene i Secret Service kort etter hendelsen 19. september. I en uttalelse fra Secret Service da het det at inntrengeren ble stanset rett etter at han kom inn døra til bygningen.

Gonzalez skal ha vært væpnet med en kniv da han løp inn i Det hvite hus i den amerikanske hovedstaden Washington. I bilen hans skal etterforskerne ha funnet store mengder ammunisjon, to økser og en machete.

I helgen kom det fram opplysninger om en annen sak som også satte Secret Service i et dårlig lys. Ifølge Washington Post tok det fem dager før elite-vaktene oppdaget at en mann hadde løsnet minst sju skudd mot Det hvite hus i 2011. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere