Gå til sidens hovedinnhold

Sedler for millioner på vei ut

Oslo (NTB): Millioner av kroner kappes i fillebiter i løpet av sekunder. De snart verdiløse sedlene destrueres i disse dager i Norges Banks lokaler i Oslo.

For det er snart slutt for den sjette seddelserien som ble faset ut for ti år siden, og etter 1. november i år har ikke lenger Norges Bank innløsningsplikt for denne utgaven. Det gjelder 50-kronesedler med portrett av Aasmund O. Vinje, 100-kronesedler med portrett av Camilla Collett, 500-kronesedler med portrett av Edvard Grieg og 1000-kronesedler med portrett av Christian Magnus Falsen.

Norges Bank kjører i disse dager en annonsekampanje for å minne folk om at de fortsatt kan ha noen av sedlene som snart blir verdiløse. Pengene kan leveres inn hos Norges Bank i Oslo eller bankens depoter, som driftes av Nokas, i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Enkelte banker tilbyr dette som ekstraservice til sine kunder.

I et av kjellerrommene i Norges Bank destrueres en god del av den sjette utgaven. Drøyt 40 millioner skulle onsdag inn på brettet i det såkalte «kvernerommet» i Norges Bank. Der kan en trygt si at pengene ble svidd av i rasende fart. Først ble sedlene kuttet i småbiter og siden brent.

- Vi trenger fra tid til annen å få en oppgradering av sedlene. Kommer vi med en ny serie, så er det fordi vi har behov for å oppgradere sikkerhetsnivået. Da kan det være at vi lager et mer avansert vannmerke eller at vi har holografiske elementer eller andre løsninger, sier direktør Trond Eklund i Norges Bank til NTB.

Det er stipulert at kontanter i dag utgjør 5 prosent av privat konsum. (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot