*Nettavisen* Nyheter.

Seier til LO i verftssaken

NHO og norske verft tapte i Høyesterett.

05.03.13 10:15

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Sosial dumping
Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

Oppfyller krav
I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring.

Konklusjonen er derfor at forskriften som gir uorganiserte og utenlandske arbeidstakere rett til lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkår norske arbeidstakere har innenfor tariffavtalens virkeområde, er gyldig.

Sakskostnader
I tillegg til at LO og har fått medhold på alle punkter, er NHO og verftene også pålagt å betale motpartens sakskostnader. Det beløper seg til 1,8 millioner kroner til staten, 1,5 millioner kroner til LO og 655.000 kroner for Fellesforbundet.

Høyesterett opplyser at kostnader er idømt selv om saken har sine prinsipielle sider, rett og slett fordi det ikke var tvil om utfallet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag