RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seilbåt for motorbåtfolk

Sist oppdatert:
Båten Michael Perham på 14 seilte alene over Atlanteren er noe utenom det vanlige. Se bilder og video.

Mange motorbåteiere bytter til seilbåt. En av grunnene til det er at du får mye bo-volum til lav pris. Tide 28 er en båt som tar med seg det beste fra motorbåtverden, og tåler en skikkelig langtur for seil.

Over Atlanteren
14 år gamle Michael Perham er den yngste som har krysset Atlanterhavet alene. Ved siden av 14-åringen seilte faren hans, også han i en Tide 28. Båten er nok for liten til å være drømmebåt for langturseilere flest, men den er et spennende konsept for vanlig turseiling. Båten kan lett settes på henger og trekkes av en bil som tåler to tonn hengervekt. Den kan også enkelt rigges av en person.

«She will get you home in a Force Eight»
Tide 28 har mye til felles med MacGregor og Odin 820. Seilbåter som kan fraktes på tilhenger, og som kan gå styggfort med motor. Tide skryter av av deres båt er mer sjødyktig enn konkurrentenes. Markedsføringsbløff ville jeg trodd, om ikke turen over Atlanteren beviste at det er noe i reklamen. Tide har 500 kilo i en dyp bulb. Det gir den en suveren stivhet. Kjølen trekkes opp når båten skal på hengeren, eller inn i grunne uthavner.

Med nesten 30 prosent av totalvekten i kjølen har båten en høyere ballast per vekt enn de fleste moderne båter på denne størrelsen.

18 knop
Tide 28 tåler motorer helt opp til 70 hester på hekken. Med den vil baugen løfte seg opp av vannet, og båten går gjennom vannet som en halv-planene motorbåt. Med en slik motor går den 17-18 knop. Båten kan også leveres med en 12 hk innbords motor. Med den vil den gå 7 knop.

Seiler bra også
Båten har en moderne rigg, og kan utstyres med en asymmetrisk spinnaker og baugspryd. Fokka er på rull og er selvslående. Skroget ser bra ut med tidsriktige linjer. Kjøl og ror ser også ut til å ha ett bra profil. Cockpiten er stor, meget stor på en båt på bare 28 fot. Cockpiten går helt ut i bordet og er dermed ekstra bred. Båten har ratt, noe som ikke er vanlig på en så liten båt.

180 nautiske mil på ett døgn
Ifølge loggboken seilte unggutten hele 180 nm på ett døgn under kryssingen av Atlanterhavet. Det er 7,5 knop i snitt. Ekstra imponerende når det er snakk om soloseilas. Båtene som ble brukt i rekordseilasen var forbedret for å tåle den tøffe turen.

Grei for en familie
28 fot er ikke stort sett med dagens standard, men sammenlignet med båter fra '70 og '80-tallet er det snakk om skikkelig luksus.

Båten har for- og akterkabin og det er også mulig å sove i salongen. Så du kan være seks ombord, men over lengre tid vil nok fire personer egne seg bedre. Båten har egen toalettrom og en enkel bysse.

Under en halv million
Startprisen på Tide 28 er 30.500 engelske pund uten moms. I Norge vil det være ca kr 480.000 med moms. Ikke så ille for en båt du kan seile til Karibia med!

Tekniske data, bilder og video hos Seilas!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere