Seiler og feiler

Roberto lager middag.

Roberto lager middag. Foto: Tangaroa

Tangaroa har gjort unna de første 500 nautiske milene, og gutta har prøvd og feilet seg frem til hvordan flåten skal seiles. Se bildene fra flåten.

09.05.06 15:32

Etter ti dager i sjøen passerte Tangaroa det første 500 nm merket i går.

I bloggen sin forteller Torgeir at læringskurven for de seks om bord begynner å flate ut:

- Etter mye prøving og feiling de første dagene har vi fått kostbar erfaring i seile balsaflåte. I starten slet vi noen ganger med å forstå flåtens bevegelser. Nå lystrer flåten våre ønsker om kurs og fart.

www.tangaroa.nokan du følge ferden over Stillehavet, dag for dag.

Vi legger ut posisjon, rapport om vær og vind, og lydrapporter, bilder og video fra flåten!

Kappet kjølene
Balsaflåten har ikke ror, og det aller vanskeligste har vært å lære seg å styre flåten med senkekjøler, guaras. De lange kjølene stikker ned mellom balsastokkene, og ved å justere seilet og heve og senke kjølene svinges flåten i forhold til vinden.

Både utformingen og bruken av gurarabordene har handlet om prøving og feiling, og fredag 5. mai knakk tre av de forreste senkekjølene. Reparasjonen viste seg å være enkel.

- Bruddene kom på bord som lå meget dypt i vannet langt framme. Bruddene fikset vi ganske enkelt ved å kappe de noe overdimensjonerte, brekte bordene, slik at vi fremdeles har tre reservebord, skriver Torgeir.

Rolige dager
Det er ingen ting som haster om bord på Tangaroa. De seks har god tid til ro og refleksjon.

- Om natta deler vi styrvakta, og når vi sitter ved kompasset og skuer ut mot morilden som omkranser flåten som en glorie, hender det vi takker hverandre, skriver Torgeir.

Ingen av dem kunne opplevd det eventyret de er med på uten innsatsen til de andre!

Nautisk mil

En nautisk mil, nm, er 1852 meter. Dette er lengden av et bueminutt ved ekvator, det samme som 1/60 av en breddegrad.

Målet for fart på sjøen, knop, er antall nautiske mil per time. Tangaroa seiler i ca 2,5 knop, som tilsvarer 2,5 * 1,852 km per time, eller 4,6 km/t. Normal gangfart altså!

Noen har sikkert hørt om kvartmil. Det stammer fra tiden da man brukte enheten sjømil. En sjømil var fire nautiske mil, og en kvartmil, en kvart sjømil, er altså like langt som en nautisk mil.

Et eventyr
Flåten er en liten øy på havet, og det begynner å gro skjell på stokkene. Det svermer flygefisk rundt flåten om morgenen, og store dorado’er spretter rundt den om dagen.

Og det er ennå 3.800 nautiske mil igjen av eventyret!

Her finner du værmeldingen for Tangaroa.

Under finner du flere bilder fra flåten!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag