Annenhvert år siden 1987 har den prestisjetunge konkurransen Bocuse d’Or vært et hovedmål for kokker verden over.

Norge topper medaljestatistikken med totalt 11 pallplasseringer i denne prestisjefylte konkurransen. Team Norway 2021 ledes av dobbelt europavinner Christian André Pettersen, og det er store forventinger til Norges representant.

- Norge seiler opp som storfavoritter, forteller Arne Sørvig på telefon fra Lyon til Nettavisen fredag ettermiddag.

Sørvig er daglig leder i Norsk gastronomi, som er kokkenes svar på Olympiatoppen. Han er med til Frankrike som promotion manager for det norske laget.

- Det er veldig god stemning her. Teamet har jobbet godt med denne oppgaven i et halvt år, opplyser han.

Les også: Tre Michelin-stjerner til Maaemo

Årets utgave av kokkenes verdensmesterskap arrangeres førstkommende søndag til mandag. Over to dager skal Pettersen forsøke å overgå bronseplassen han og det norske laget tok i 2019.

I verdensfinalen i Bocuse d’Or er det kokkelag fra 21 nasjoner representert. Sørvig tror på sterk skandinavisk konkurranse i Lyon.

- Danmark og Sverige må vi nok regne blant de største konkurrentene.

I tillegg trekker han frem Frankrike og Ungarn som Norges argeste konkurrenter.

- Land som Island og Finland kan også overraske, legger Sørvig til.

Korona-twist

Bocuse d’Or utfordrer i år kandidatene med en oppgavene inspirert av hvordan pandemien slo ut for gastronomien, og hvordan verdens kokker møtte utfordringen. Derfor er den tradisjonelle tallerkenretten erstattet med en full tre-retters takeaway-meny.

- Den er veldig spennende. Først en treretters som skal serveres som takeaway og så en fatrett. Alt skal leveres på fem og en halv time, sier Sørvig.

Han forteller om at restauranter verden over har vært nødt til å finne alternative løsninger med nedstengningene, og mange har benyttet takeaway som løsning.

- Tror du restauranter vil fortsette med takeaway også etter at det er gått tilbake til normalen?

- Dersom etterspørselen er der, vil nok det fortsette.

Christian André Pettersen har ikke vært tilgjengelig for kommentar til Nettavisen ettersom han er inne i konkurranseboblen, men på Bocuse d'Or Norge sine nettsider uttaler han at han ser han frem til en spennende utfordring.

- Den ene av de to rettene er i år en takeaway-oppgave, som jo reflekterer pandemitiden som var. Dette er en svært spennende utfordring, for det endrer hele konkurransen slik vi kjenner den, forteller Pettersen.

Les også: Etter 561 dager er Norge klar for gjenåpning - Erna varsler normal hverdag «for de fleste»

I takeaway-menyen er kriteriet at tomat skal være hovedråvare i samtlige tre retter.

- Det er en anvendelig og ikke så dyr råvare som er tilgjengelig stort sett over hele verden. Dermed passer den godt i et verdensmesterskap, forklarer kokken.

Bruk av tomat i dessert er nok ikke det vanligste å gjøre i norske hjem, men ifølge Arne Sørvig er det bare for nordmenn å utvide mathorisonten.

- Mange tenker nok tomat som grønnsak, men det er det jo ikke. Det er et bær og tenker man på det som et bær så åpner det muligheter, påpeker han.

- I desserten i Lyon bruker vi en tomat med mye sødme som gjør at kjøttet kan anvendes for eksempel som en plomme, legger Sørvig til.

Den andre retten som skal presenteres for dommerne er den tradisjonelle fatretten.

- Der skal oksebog være hovedråvare. Den skal braiseres, altså stekes i ovn helt eller delvis dekt i væske, og være hel ved presentasjon på fat for så og skjæres ned til tallerkenstørrelse på transjeringsbordet, opplyser Arne Sørvig til Nettavisen.

Kompetent gjeng

Christian André Pettersen er oppvokst i Bodø, men har gått sin læretid og yrkestid som kokk i Stavanger-regionen. I Lyon på søndag har han med seg et solid lag rundt seg.

Med som trener er Geir Skeie, grunnlegger av restaurantkjeden «Pink Fish» og tidligere Bocuse d'Or-vinner. Tidligere sølvvinner av konkurransen, Tom Victor Gausdal, er lagets president. Det vil si øverste leder for teamet og Norges representant i dommerpanelet i Lyon. Alle nasjoner er representert ved en president som ved dommerbordet.

I tillegg er kokkeassistent Even Stenbråthen Sørum også med i det norske kjerneteamet, som han også var i Europafinalen i Tallinn i fjor.

- Rundt kjerneteamet er det et utvidet team med yngre generasjoner fra den norske kokkestanden, opplyser Arne Sørvig.

Les også: Sjeføkonomen har aldri sett liknende respons: – Svært positive tall

Under treningen det norske laget leid den nedlagte restauranten Mondo i Sandnes. På Mondo, som er Pettersens tidligere arbeidssted, har forberedelsene vært optimale.

- Der har de bygget og trent i en tro kopi av det kjøkkenet som venter i Lyon, forklarer Sørvig.

Til Bocuse d'Or Norge sine nettsider kommer Christian André Pettersen med store ord om lagsammensetningen.

– Det som kjennetegner teamet er både at vi jobber knallhardt sammen, men også at vi respekterer hverandre og har store kokkehjerter som banker i takt, forteller han

På søndag deltar Pettersen i verdensfinalen i Lyon for andre gang. I 2018 vant han overlegent i europafinalen i Torino, i 2019 tok han en sterk tredjeplass i Lyon og i 2020 ble det igjen gull i europafinalen.

Nettavisen viser Bocuse d’Or Norge sin sending fra Lyon både søndag og mandag. Følg sendingen direkte fra søndag klokken 08.00.

Først ut

For det norske laget starter konkurransen klokken 08 søndag morgen. Som første land ut er det Christian André Pettersen og kokkekompaniet hans som skal sette lista.

Fra nedtellingen starter har de fem timer på seg til første rett skal serveres som er en treretters takeaway-middag, og 35 minutter senere må stå ferdig klar til presentasjon og servering.

Fra klokken 11.30 starter studiosendingen fra Norge. Kommentatorer er kokkene Harald Osa og Jimmy Øien. Førstnevnte har blant annet vært en del av kokkelandslaget i 12 år og kjent fra NRK programmet «Kokkekamp» som ble vist på norske TV-skjermer fra 1998 til 2003. Øien er kjøkkensjef på anerkjente Restaurant Rest i Oslo.

Klokken 12.55 skal Pettersen og det norske laget presentere første rett for dommerbordet i Lyon.

Bocuse d’Or avsluttes mandag kveld. Klokken 18 er det duket for premieutdeling der en rekke priser skal deles ut, før den siste og gjeveste gullstatuetten skal heves.

På grunn av pandemien blir årets Bocuse d’Or annerledes enn tidligere. Slik foregår den tradisjonelt:

Les også: Gastromat-chipsen rives ut av hyllene: – Fy faen, hva er det som skjer her?!