Seim havner på sokkel

Trond Espen Seim

Trond Espen Seim Foto: Henrik Færevåg

Trond Espen Seim som Varg Veum. Det er et perfekt valg. Se Staalesen forsvare valget av Veum her

28.04.06 12:07

Hva er det med folk i denne byen? Er legene plutselig blitt ekstra restriktive med lykkepille-utskrivingen, eller det får ikke folk hatt seg nok?

Maken til surmaget respons som den som ble filmskaperne til del da Varg Veum skulle presenteres, går det heldigvis lenge mellom hver gang vi blir vitne til.

Det store ankepunktet er at Trond Espen Seim ikke skarrer på r'ene.

Men Bergen ville ikke vært Bergen om ikke det obligatoriske koret av neysayere skulle stemt i. Det er for få bergensere for Brann, det er for lite gøy på teateret, det er for dårlig vær her, det er for mye ditt og for lite datt.

Men så - like fort som skyen har oppstått fordufter den igjen og så blir det halleluja-stemning og premierefest som ingen har sett maken til, og ingen vil vedgå at de noen gang har sagt et ondt ord verken om østlendinger eller andre. Han er bergenser så «go så nåkken».

Sannheten er at dette er en dag da bergenserne virkelig har grunn til å være stolte for en gang skyld. En ide, unnfanget i Bergen, av Gunnar Staalesen, skal tas et steg videre av bunn profesjonelle folk som gir Varg Veum som figur en ny mulig dimensjon. Den som har sett hva MISO film har klart før, « Mordkommisjonen», «Beck» og andre serier, vet at Varg Veum er i de beste hender. Og med flotte Trond Espen Seim i hovedrollen er det faktisk en reell mulighet for at Veum'en kan gå langt ut over den bergenske andedammen.

Det viktige spørsmålet er ikke om han er den Varg Veum du hadde ventet deg. Det som betyr noe er om han har cred nok til å bære figuren til folk som aldri har hørt om ham. Trond Espen Seim er på mannssiden det nærmeste vi har en potensiell internasjonal mannlig helt. Han blir Varg Veum. Han er allerede Varg Veum.

Og så kan vi gjøre klar finstasen og vente på premierefesten. En verdenspremiere i Bergen. Det er noe fundamentalt riktig med den setningen. Mitt tips er at Festspillene og Grand Prix i 1986 vil blekne. Hopprenn i Johanneskirkebakken blir blåbær når Varg Veum kommer til lerretet for første gang. Om de hadde kunnet, ville bergenserne ha byttet Rolling Stones-billettene sine mot en til premieren.

Jeg bytter gjerne mine tre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.