RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks av ti søsken splittes i fosterhjem

SPLITTES: 25 prosent av fosterforeldrene mente det var viktig at søsken får være sammen, mens bare 9 prosent av barnevernsledere og saksbehandlere mente det samme, viser undersøkelsen.
SPLITTES: 25 prosent av fosterforeldrene mente det var viktig at søsken får være sammen, mens bare 9 prosent av barnevernsledere og saksbehandlere mente det samme, viser undersøkelsen. Foto: Jan Haas/ NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Denne julen feirer over 10.000 norske barn og unge høytiden i fosterhjem. En ny undersøkelse viser at flertallet av disse må feire julen uten sine søsken, stikk i strid med FNs anbefalinger.

FNs retningslinjer for alternativ omsorg slår fast at søsken har rett til å vokse opp sammen. Likevel skilles så mange som seks av ti fosterhjemsbarn fra sine brødre og søstre her i landet. Det viser en undersøkelse foretatt i 70 kommuner over hele landet av SOS-barnebyer, skriver Aftenposten.

Resultatene er sammenfattende med en undersøkelse foretatt tidligere i år av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA). Der kom det fram at saksbehandlere og ledere i barnevernet er mindre opptatt av at søsken får være sammen, enn det fosterforeldre er, skriver avisen.

25 prosent av fosterforeldrene mente det var viktig at søsken får være sammen, mens bare 9 prosent av barnevernsledere og saksbehandlere mente det samme, viser undersøkelsen.

Barnevernsleder Mona Dalen sier til avisen at en av grunnene er at det er vanskelig å finne fosterhjem der flere barn kan plasseres sammen.

I regjeringserklæringen til Solberg-regjeringen heter det at de ønsker å gjennomføre tiltak «slik at barn under barnevernets omsorg i større grad får vokse opp sammen med søsknene sine».

Barneminister Solveig Horne (Frp) viser til at regjeringen har satt i gang flere tiltak siden i fjor høst, men innrømmer at det fortsatt er en jobb å gjøre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere