Gå til sidens hovedinnhold

Seks av ti støtter regjeringens gjenåpningsplan

63 prosent av de spurte i en ny undersøkelse mener regjeringen åpner landet i riktig tempo. Bare én av fire mener det går for fort.

De fleste er også positive til at fotballen skal begynne å rulle igjen, og at eliteseriekamper kan spilles fra 15. juni, viser målingen fra Opinions Norsk koronamonitor. 69 prosent støtter dette, mens 64 prosent støtter åpningen av treningssentrene.

Les siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio.

Tre av fire støtter at det blir mulig at 20 personer kan samles privat, og omtrent like mange at serveringssteder uten matservering kan åpne og at 50 personer kan samles på offentlig sted.

Rundt sju av ti støtter at karanteneplikten går ned til ti dager og at alle skoler åpner denne uken.

Bare 12 prosent av de 1.300 spurte mener at åpningen går for sakte.

Ser foreløpig ikke negativ effekt

Torsdag ble det blant annet klart at landets skoler skulle åpne denne uken, etter å ha vært stengt siden 12. mars. Barn fra 1. til 4. trinn fikk returnere til skolene sine 27. april.

Mandag forteller helseminister Bent Høie blant annet at det er laget en smittevernsveileder for idretten. Det blir blant annet tillat - sett at visse vilkår oppfylles - å samles inntil 50 personer på for eksempel kamper, cuper og stevner.

Blant andre frisører og fysioterapeuter fikk åpne 27. april.

- Vi har foreløpig ikke sett at åpning av skole og barnehage har hatt en negativ effekt på smittesituasjonen. Det samme gjelder for åpning av frisører, fysioterapeuter og andre én-til-én-foretak, fortalte Frode Forland i Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse mandag.

WHO advarer mot forhastet gjenåpning

Verdens helseorganisasjon (WHO) gleder seg over lavere spredning av koronaviruset i flere land, men advarer mot forhastet avvikling av smittevernstiltak.

– Den gode nyheten er at man i stor grad har lyktes med å bremse viruset og på den måten redde liv, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHOs krisesjef Michael Ryan gleder seg også over dette og mener utviklingen er et etterlengtet tegn til håp. Han advarer imidlertid mot forhastet avvikling av smittevernstiltak og gjenåpning.

– Man må være ekstremt på vakt, sier Ryan, som frykter at spredningen av viruset skal skyte fart igjen.

Les også: Undersøkelse: 2 av 100 har antistoffer mot koronavirus

Les også: Ny oversikt: Slik skiller du mellom korona, allergi, forkjølelse og influensa

Kommentarer til denne saken