RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks av ti ungdommer mangler D-vitamin

Oslo (NTB): Helsemyndighetene er bekymret over at norsk ungdom lider av underskudd på vitamin D. Ifølge en undersøkelse har seks av ti ungdommer for lite av denne vitamintypen.

Undersøkelsen er gjennomført blant litt over 1.000 ungdommer i alderen 15 til 18 år i løpet av et helt skoleår. Den viser at 60 prosent har mindre D-vitamin i blodet enn det myndighetene anbefaler. 16 prosent av ungdommene har halvparten av det anbefalte nivået, skriver Aftenposten.

Førsteamanuensis Guri Grimnes ved Universitetet i Tromsø mener resultatene gir grunn til bekymring. På sikt vet man ikke hva mangel på vitamin D kan føre til, mener hun. En eldre norsk undersøkelse, fra 2010, koblet mangel på vitamin D med muskel- og skjelettsmerter, hodepine og slapphet.

Overlege Haakon E. Meyer ved Folkehelseinstituttet mener det er grunn til å se nærmere på hvorfor så mange ungdommer har for lavt D-vitaminnivå.

D-vitamin produseres naturlig i kroppen når man er ute i solen. Om sommeren er 15 minutter nok. Men om vinteren må man være lenger ute i solen for å produsere samme mengde vitamin D. D-vitamin finnes også i blant annet fet fisk, eggeplomme og kantarell. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere