RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks døde i Danmark, 15 i Sverige, 25 i Norge

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Både i Sverige og Norge ser helsemyndighetene tegn til at svineinfluensaen er på retur, men smittespredningen er fortsatt veldig høy.

Svineinfluensaen er på frammarsj i 18 europeiske land, og det er så langt registrert 734 dødsfall, ifølge det europeiske smitteverninstituttet, ECDC. I Norge er smittespredningen på retur, og i Sverige ser man at det flater ut. Influensaaktiviteten er likevel svært høy i begge land.

i de nordiske landene Sverige, Finland, Danmark og Norge er i alt 58 personer nå døde i kjølvannet av pandemien. Bare i Danmark, Norge og Sverige er tallet 46.

- Enorm stor smittespredning
- Jeg vil poengtere at vi har en enorm stor smittespredning, bare at den ikke øker like mye, uttalte Sveriges helseminister Maria Larsson på en pressekonferanse torsdag ifølge Svenska Dagbladet på nett.

Hun sa videre at Sverige får ros for sin måte å håndtere svineinfluensaen på.

Vet ikke om vaksinen har æren
Det svenske Smittskyddsinstitutet sier det er for tidlig å si om vaksineringen har bidratt til å bremse spredningen av svineinfluensaen. Det samme svaret gir Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

- Det er vanskelig å si årsaken til at smittespredningen nå går nedover. Det er noe vi må evaluere i etterkant, sier lege Siri Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåking.

Også hun poengterer at influensanivået er svært høyt. Den toppen man hadde i uke 45 er den høyeste som noensinne er registrert.

LES OGSÅ: Nå er svineinfluensaen på retur

15 dødsfall i Sverige
I Sverige er det rapportert om 15 dødsfall i kjølvannet av svineinfluensaen. Det siste dødsfallet i Sverige var et tre år gammelt barn. Gutten døde lørdag kort tid etter at han kom til Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Han tilhørte en av risikogruppene og hadde en alvorlig underliggende sykdom, opplyser sykehuset. Tallet i Norge er 25. Det siste dødsfallet som er registrert her til lands var en mann i 30-årene fra Oppland fylke.

De fleste av de døde i Sverige er over 50 år. De fleste tilhører en av risikogruppene.

Hjertetransplantert døde etter vaksine
Svenske medier meldte torsdag også om en mann i 50-års alderen som døde etter at han vaksinerte seg. Mannen hadde i 18 år hatt levd med et transplantert hjerte og tilhørte dermed en av risikogruppene som ble anbefalt å vaksinere seg. To uker etter vaksineringen begynte kroppen å støte bort hjertet. Det er ennå ikke fastslått om dette skyldes vaksineringen, melder Sveriges Television på svt.se.

Ute i Europa er smittespredningen nå høy i Bulgaria, Tyskland, Island, Irland, Litauen, Polen og Portugal. I resten av Europa er smittespredningen middels høy, ifølge ECDC.

Les den siste rapporten fra ECDC her (PDF)

Snart har 28 prosent fått vaksine
Rundt en million nordmenn har så langt fått vaksinen mot svineinfluensa, Pandemrix.

- I løpet av denne uken sendes det ut til vaksine slik at vi nå skal ha dekket 28 prosent av befolkningen, sier lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet.

To doser til alle under ti år
I Norge anbefaler helsemyndighetene to doser med svineinfluensavaksine til alle barn under ti år og til mennesker med et dårlig immmunforsvar.

- For de fleste av oss holder det med én dose, men noen trenger to fordi immunsystemet trenger å stimuleres mer for å gi respons, sier Hauge.

- Hva er rådet til de som tror de har hatt svineinfluensa. Kan de droppe å ta vaksinen?

- Med mindre man har tatt en laboratorietest og fått bekreftet at det dreier seg om svineinfluensa, er rådet å ta vaksinen. Det er vanskelig å vite hva man egentlig har fått, siden det også florerer andre virus, som forkjølelse på denne tiden med symptomer som kan ligne.

- Få rapporter om bivirkninger
Det svenske legemiddelverket har fått inn 1000 rapporter om bivirkninger på vaksinen og 1300 rapporter direkte fra forbrukerne.

- Vi ser veldig få alvorlige bivirkninger hos barn, så det er veldig positivt, uttaler Ingemar Persson fra Läkemedelsverket pressekonferannsen. Til dags dato er det registrert 12 dødsfall i Sverige i noen få til flere dager etter vaksinering. Det tolvte dødsfallet var en person som gjennomførte en hjertetransplantasjon for noen år siden. Dødsfallet skal undersøkes nærmere.

I Norge har Statens legemiddelverk så langt talt opp 276 rapporter om mistenkte bivirkninger.

LES OGSÅ: Bivirkningene som overrasker ekspertene

I Danmark er det meldt om seks dødsfall knyttet til svineinfluensa. Også her meldes det at epidemien har begynt å flate ut. Det er barn i alderen fem til 14 år som er hardest rammet i Danmark. 18 prosent av henvendelsene til danske leger gjelder barn i denne gruppa med influensasymptomer, skriver Ekstra Bladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere