Seks drept av selvmordsbomber i Syria

Foto: GEORGE OURFALIAN (Reuters/NTB scanpix)

En selvmordsbomber i en restaurant i Syrias nest største by Aleppo drepte seks personer og såret 19 da han sprengte seg selv i lufta.

23.08.13 12:43

Oslo (NTB): Ugjerningen skjedde torsdag og rammet en gruppe ungdommer som feiret at en av dem hadde avsluttet sine studier med bestått eksamen, ifølge aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) og syriske statlige medier.

For noen av de sårede er situasjonen livstruende, oppgir SOHR.

Selvmordsattentatet skjedde i en del av Aleppo som er kontrollert av regjeringsstyrkene.

Norge bidrar med 275 millioner kroner i Syria
Fredag møter utenriksministeren en rekke hjelpeorganisasjoner for å snakke om situasjonen i Syria. Med seg har han 275 millioner kroner i friske nødhjelpspenger.

Pengene er en del av en bevilgning på 350 millioner kroner til økt nødhjelp, melder NRK.

Ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal det meste brukes i Syria.

- Det er fordi det ifølge FN er en av de største og mest alvorlige flyktningkatastrofer verden har sett siden andre verdenskrig. Mange land gir mye, Norge bidrar mer for å lindre den smerten kamphandlingene i Syria påfører mange mennesker, sier statsministeren.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skal fredag ha et møte med de store hjelpeorganisasjonene. Overfor NTB bekrefter Utenriksdepartementet at det dreier seg om friske penger, ikke omprioriteringer fra andre poster.

Med fredagens bevilgning vil Norge ha bidratt med 850 millioner kroner til Syria etter opprøret i 2011.

- Flyktningbarn nummer 1 million er ikke bare et tall
En million barn har nå flyktet fra Syria, sier FNs barneorganisasjon UNICEF. 2 millioner er dessuten på flukt inne i Syria.

- Flyktningbarn nummer 1 million er ikke bare et tall. Det er et ekte barn som er revet fra sitt hjem, kanskje fra sin familie, og som står overfor grusomheter vi ikke kan begynne å leve oss inn i, sier UNICEFs leder, Anthony Lake.

UNICEF sier at antall barn på flukt fra Syria når 1 million fredag.

Ifølge UNICEF utgjør barn halvparten av alle som har flyktet fra Syria i de to årene som er gått siden krigen startet. FNs siste tall viser at 740.000 flyktninger er under elleve år gamle.

De fleste befinner seg i naboland som Libanon, Jordan, Tyrkia, Irak og Egypt, men stadig flere søker tilflukt i Nord-Afrika og Europa.

- Syrias ungdom mister sine hjem, sine familiemedlemmer og sin framtid. Også etter at de har krysset grensa, er de traumatisert, deprimert og med stort behov for en grunn til å ha et håp for framtiden, sier FNs flyktningkommissær António Guterres.

- Bør få alvorlige konsekvenser
Bruk av kjemiske våpen i Syria ville være en forbrytelse mot menneskeheten, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Han varsler alvorlige konsekvenser om angrepet onsdag bekreftes.

- Enhver bruk av kjemiske våpen, overalt, av alle, under enhver omstendighet, ville være brudd på folkeretten, sa han under et besøk i Sør-Korea.

- En slik forbrytelse mot menneskeheten bør få alvorlige konsekvenser for den som står bak, sa han videre.

Et team med FN-inspektører er allerede i Syria, og Ban oppfordret syriske myndigheter til å samarbeide med inspektørene og la dem granske åstedet for det angivelige gassangrepet i en opprørskontrollert forstad til Damaskus.

USA vil undersøke påstått gassangrep
President Barack Obama har bedt etterretningstjenesten om å så raskt som mulig samle informasjon som kan bekrefte det påståtte kjemiske angrepet i Syria.

Det hvite hus uttaler at de ikke tror at syriske opprørere har evnen til å bruke kjemiske våpen.

De understreker at de foreløpig ikke kan konkludere at det er brukt kjemiske våpen i angrepet som skal ha skjedd utenfor Damaskus tidlig onsdag. Ifølge opprørere ble flere hundre drept.

Russland ber Syria samarbeide med FN
Russland oppgir at landet har bedt Syrias myndigheter samarbeide med FNs eksperter på kjemiske våpen om en undersøkelse av det som skal ha vært et gassangrep denne uken.

Russland sier at også opprørerne må garantere sikker adgang for FNs våpeneksperter til stedet der gassangrepet ifølge opposisjonen skjedde. Syrias myndigheter har benektet at noe gassangrep ble gjennomført.

Russlands utenriksdepartement sier i en uttalelse at utenriksminister Sergej Lavrov og USAs utenriksminister John Kerry er enige om at en objektiv gransking er nødvendig. De to snakket sammen på telefon torsdag.

Russland har vært det syriske regimets viktigste allierte i den over to år lange borgerkrigen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.