*Nettavisen* Nyheter.

Seks FN-ansatte drept i terrorangrep

Foto: REUTERS TV (Reuters)

Tolv personer drept i terrorangrep i Kabul. Taliban truer med flere angrep.

28.10.09 09:44

Tolv personer ble drept, blant dem seks FN-ansatte, da væpnede menn med automatvåpen og selvmordsbomber stormet et innkvarteringssted som brukes av FN-medarbeidere i bydelen Shar-e-Naw i hjertet av Afghanistans hovedstad ved daggry onsdag, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

To afghanske sikkerhetsvakter og en sivil er også blant de drepte.

Taliban tar på seg ansvaret
En talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid, har tatt på seg ansvaret for angrepet og sier det var rettet mot det kommende presidentvalget i landet.

Les: Oppfølger på blodvalg

- Dette er et gjestehus der FN-ansatte bor. Det ligger midt i sentrum. Det er første gang vi har blitt utsatt for noe slikt, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, nordmannen Kai Eide, til NRK.

- Det er usikkert, men det ser ut som FN var målet for angrepet. For meg ser det slik ut, sier Eide.

Tre terrorister drept
En talsmann for politiet, Abdul Ghafar Sayedzada, opplyser at tre angripere ble drept og at politiet nå har kontroll på bygningen. Likene av de tre angriperne ble brakt ut og sendt til obduksjon, skriver AP.

Les også: - Karzais bror lønnes av CIA
Les også: Diplomat trakk seg i protest

Utenriksdepartementet har ingen informasjon som tyder på at nordmenn er rammet i angrepet.

- Vi kjenner ikke nasjonaliteten til de FN-ansatte som er drept, men ifølge den informasjonen vi har nå så er det ingenting som tyder på at nordmenn er rammet, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

En utlending som bor i Kabul, var vitne til dramatikken som utspilte seg i morgentimene ved det private gjestehuset Bekhtar.

- Jeg så mennesker på taket og en kvinne klatret ned fra en balkong i annen etasje. Hun hadde stått der og skreket og ropt om hjelp i fem minutter. Mye av skytingen var tilfeldig hvor sikkerhetsvakter skjøt på ingenting, sier han til BBC.

Talibans talsmann sier målet med angrepet var å ramme enhver person som var involvert av gjennomføringen av det kommende omvalget 7. november. Han truer også med flere angrep i Afghanistan.

- Dette er vårt første angrep, sier Zabiullah Mujahid.

Rakett traff Serena Hotel
Senere kom meldingen om at en rakett hadde truffet Serena Hotel i Kabul, et hotell som benyttes av mange utlendinger. Det var på dette hotellet den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept under et angrep i 2008. Raketten som rammet hotellet onsdag morgen eksploderte ikke, men fylte hotellobbyen med røyk, melder AP.

Gjester og ansatte ble tvunget til å evakuere til kjelleren. Ingen skal ha blitt skadd på hotellet, men det var rundt hundre gjester inne på Serena da angrepet fant sted.

Omvalg 7. november
Afghanerne går 7. november igjen til valgurnene etter at det ble avklart at president Hamid Karzai likevel ikke fikk den nødvendige oppslutningen i første valgrunde. En FN-støttet valgkommisjon slo fast at det hadde vært omfattende valgfusk i første valgrunde og forkastet mange av stemmene som hadde gått til Karzai.

Les: - Karzai vil akseptere nederlag

Taliban har også i forbindelse med andre valgrunde truet landets innbyggere og sagt at de må holde seg hjemme eller risikere angrep.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters Tv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.