Gå til sidens hovedinnhold

- Seks gjerningsmenn bak fire voldtekter på russetreff

Politiet lette søndag kveld etter seks gjerningsmenn som skal ha begått fire voldtekter under russetreffet i Kongeparken helgen.

Politiet sier det ikke er funnet noen sammenheng mellom de fire voldtektene som er anmeldt i løpet av det tre dager lange russetreffet.

– Vi leter dermed etter én gjerningsmann i hver voldtekt i tillegg til de tre som skal ha begått overfallsvoldtekten. Alle er russ eller menn ikledd russeklær, sier politiinspektør Fredrik M. Soma i Rogaland politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

Overvåkingsbilder
Politiadvokat Henriette Kvinnsland sier til NTB at det er kommet inn noen tips i gjengvoldtektssaken, og at de har sikret seg overvåkingsbilder fra flere kameraer i området rundt.

– Overfallsvoldtekten skjedde på en rasteplass utenfor Kongeparken. De tre gjerningspersonene er beskrevet som unge menn med rødrussbukser, sier Kvinnsland.

Politiet har blant annet gått ut og bedt om informasjon om et mørkt campingtelt som var satt opp like ved rasteplassen der gjengvoldtekten skal ha skjedd. Det er gjort kriminaltekniske undersøkelser ved åstedet, og kvinnen som ble utsatt for overgrepet ble sendt til voldtektsmottaket for behandling og undersøkelse.

12.000 russ
Søndag morgen ble det kjent at politiet hadde fått to nye voldtektsanmeldelser på bordet i løpet av natta. Dermed etterforsker politiet til sammen fire voldtektssaker. Bortsett fra overfallsvoldtekten har alle voldtektene skjedd inne på parkområdet hvor 12.000 feststemte russ har festet og drukket siden før helgen.

Politiet kan foreløpig ikke gi mye informasjon om etterforskningen, annet enn at det er russejenter som har gått til anmeldelse av voldtekter.

Blant russen er mange sjokkert over voldtektssakene under det som for de aller fleste har vært en eneste lang fest.

Falsk russ
– Det er rimelig sykt å høre at dette har skjedd. Alle vennene på bussen er sjokkerte, sier Johan Lavik som går på Langhaugen videregående skole i Bergen.

Flere russ som NTB snakket med i Kongeparken søndag, sier det har vært et problem at folk som ikke er russ, har lurt seg inn på området. Politiet utelukker ikke at de som sto bak den anmeldte gjengvoldtekten, var personer som hadde kledd seg ut som russ.

– Det er vanskelig å snike seg inn i Kongeparken på grunn av godt vakthold. Men folk tar på seg gamle eller falske russedresser og later som de er russ. Når de har kommet seg inn, lager de bråk, og så er det den ekte russen som får problemer, sier en russejente til NTB.

Mørk skygge
– Det er forferdelig at fem-seks gjerningsmenn har forgrepet seg på fire jenter. Det kaster en mørk skygge over et ellers fantastisk arrangement, sier presse- og sikkerhetssjef for russetreffet, Håkon Lund.

Ifølge Lund jobbet 2.500 personer på landstreffområdet, over 1.000 av dem har vært frivillige. Sammen med russen ble det hele til en liten by der sikkerheten var høyt prioritert. Russejenter ble blant annet oppfordret til aldri å gå alene.

– Vi prøver alltid å gå i følge med hverandre. Vi går aldri alene. Er noen fulle, passer vi alltid på å ta vare på hverandre, sier en gjeng russejenter fra Bergen.

Men på grunn av det høye lydnivået forstår de godt at det kanskje ikke er så lett å oppdage en voldtekt.

– Lydnivået på musikkanleggene har vært så høyt at det ville vært umulig å høre det hvis noen hadde ropt om hjelp, sier jentene som samtidig er veldig fornøyd med sikkerheten under arrangementet.

– Men selv om sikkerheten har vært bra, er det umulig å være 100 prosent sikret mot at noe kriminelt kan skje, understreker Håkon Lund. (©NTB)

Kommentarer til denne saken