Seks henrettet for narkoforbrytelser i Indonesia

Brasilianske Marco Archer Cardoso Moreira, en av de seks som ble henrettet i Indonesia.

Brasilianske Marco Archer Cardoso Moreira, en av de seks som ble henrettet i Indonesia. Foto: Beawiharta (Reuters)

Indonesia har henrettet seks personer som var dømt for narkotikaforbrytelser. Norges engasjement for å forsøke å stanse henrettelsene førte dermed ikke fram.

18.01.15 08:51

Klikk på bildet for å forstørre.

Utenriksminister Børge Brende reagerer kraftig på henrettelsene i Indonesia. Foto: Brendan Smialowski (, NTB Scanpix)

– Det er sterkt beklagelig at Indonesia har gjeninnført praktisering av dødsstraff. Norge og EU har kritisert dette tilbakeskrittet i Indonesia tidligere og vi har tatt opp dette med indonesiske myndigheter, senest i forkant av henrettelsene denne helgen, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

– Norge arbeider for global avskaffelse av dødsstraff og vi oppfordrer Indonesia til å avskaffe dødsstraff som straffemetode og stanse alle videre planlagte henrettelser, legger han til.

Første siden 2013

Én av de seks var fra Indonesia, mens de fem andre kom ifra henholdsvis Brasil, Malawi, Nigeria, Vietnam og Nederland.

Dette er de første fullbyrdede dødsstraffene i Indonesia siden 2013, da fem personer ble henrettet. Før dette hadde Indonesia siden 2008 praktisert et de facto moratorium på dødsstraff, opplyser det norske utenriksdepartementet, som sammen med EU har engasjert seg for å forhindre at Indonesia gjennomførte henrettelsene.

Tilbakekaller ambassadører

Nederland og Brasil reagerer kraftig på henrettelsene, og begge land har kaldt tilbake sine ambassadører fra Jakarta.

– Dette er en ond og inhuman straff som er en uakseptabel fornektelse av menneskelig verdighet og integritet, sier Nederlands utenriksminister, Berg Koenders.

Advokaten til nederlandske Ang Kiem Soei skrev kort tid før henrettelsen at Soei var takknemlig for forsøkene på å få omgjort dødsdommen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.