Seks i norsk etter to år i Norge

Foto: Kay Stenshjemmet

Årets avgangselever på Romerike har mange baller i lufta og lykkes på flere arenaer. Tyske Mona Kegel (19) fikk sekser i norsk etter bare to år i Norge.

Tyske Mona Kegel (19) har bare bodd to år i Norge, men fikk sekser på norskeksamen før sommerferien. I går fikk avgangseleven utdelt vitnemålet sitt med 5,5 i snittkarakter.

- Jeg ble veldig glad, jeg var egentlig redd for å stryke på norskeksamen! Jeg var redd for å ha stavefeil eller bruke feil uttrykk, men det kunne jo ikke gått bedre, forteller avgangseleven til na.

Ville tilbake til Lillestrøm
Kegel tok andre klasse på videregående som utvekslingselev på Lillestrøm videregående skole. Hun skulle egentlig fullføre videregående i Tyskland, men fant fort ut at hun ville tilbake til Norge.

- Jeg likte ikke det tyske skolesystemet etter å ha opplevd hvordan det er her i Norge. Jeg liker at man får lov til å bruke pc i undervisningen her, og her er det flere spennende valgfag, forteller hun.

Vil tilbake
Selv valgte hun psykologi og sosialkunnskap som valgfag, i tillegg til tysk. Kegel fikk lov til å komme tilbake til skolen for å fullføre videregående.

- Jeg fikk til slutt mast meg til å komme tilbake til Lillestrøm for å fullføre videregående her. Jeg liker meg veldig godt i Norge, og har lyst til å studere her, forteller hun til na.

Friår
Først skal hun ta et friår i Tyskland, men har planer om å søke seg inn på filmstudier neste år. På torsdag reiser hun hjem til familien i Frankfurt-området.

- Jeg gleder meg til å skulle snakke tysk igjen, men tror det blir litt rart å skulle flytte hjem igjen etter å ha vært borte så lenge, forteller hun.

Skal egentlig ikke gå an
Norsklærer Øivind Skaarer er stålende fornøyd med toppeleven.

- Det skal jo egentlig ikke gå an! Dette er en utrolig prestasjon etter bare to år med norskundervisning. Dette viser at hun er utrolig dyktig, forteller han.

Skaarer forteller at mange elever i klassen fikk gode resultater. Snittet for klassen ble 4,5, som er godt over landsgjennomsnittet.

- Det er sjelden flere enn to prosent som oppnår høyeste karakter i norsk på landsbasis. Det er vanskelig å oppnå selv for glitrende dyktige elever, så det er fantastisk gøy at Mona har fått toppkarakter, forteller han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.