*Nettavisen* Nyheter.

Seks knivstukket under homoparade i Jerusalem

Flere mennesker ble knivstukket under en homoparade i Jerusalem torsdag kveld. Foto: Sebastian Scheiner (Ap)

Seks mennesker ble knivstukket i homoparaden i Vest-Jerusalem torsdag. Gjerningsmannen skal være den samme som utførte et lignende angrep for ti år siden.

30.07.15 20:20

To av ofrene ble alvorlig skadd, opplyser politi og helsevesen. Den mistenkte gjerningsmannen ble overmannet og pågrepet på stedet. Israelsk politi identifiserer ham som Yishai Shlissel, en ultraortodoks jøde som i 2005 knivstakk tre mennesker som gikk i homoparaden.

Han ble en fri mann for tre uker siden, etter å ha sonet ferdig dommen på ti års fengsel.

– Han knivstakk alle som sto i hans vei. Vi hørte at folk hylte, alle løp i dekning, og det lå blodige folk på gaten, forteller øyevitnet Shai Aviyor til den israelske fjernsynskanalen Channel 2.

Mye politi

Angrepet fant sted i gata Keren Hayesod i Vest-Jerusalem, til tross for et massivt politioppbud.

– Dessverre klarte mannen i et lite øyeblikk å bryte seg inn i folkemengden, sier polititalsmann Asi Asharoni.

Da angrepet skjedde, deltok rundt 5.000 mennesker i paraden i Jerusalem – et særdeles beskjedent oppmøte i forhold til i den langt mer sekulære, homovennlige byen Tel Aviv. Der marsjerte rundt 180.000 mennesker i juni i den største homoparaden i Midtøsten.

For ti år siden knivstakk en ultraortodoks mann tre deltakere under den årlige homoparaden.

– Fullfører marsj

I 2006 brøt det ut opptøyer mot paraden. Ultrareligiøse jøder tok til gatene, hvor de satte fyr på søppeldunker og kastet gjenstander på politiet flere netter på rad.

Politiet hadde gitt rundt 30 høyreradikale aktivister tillatelse til å protestere mot paraden torsdag, skriver Haaretz.

Bare få minutter etter angrepet ble politiet og arrangørene enige om at marsjen skulle gjennomføres som planlagt, skriver Haaretz.

– Vår kamp for likhet styrkes bare i møte med slike hendelser, sier Oded Fried, lederen for en israelsk homorettighetsforening.

Homoparader, ofte kalt «gay pride-parader» for å markere at det dreier seg om å være stolt av den legningen man har, arrangeres årlig i store deler av verden som en likestillingshyllest til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.