RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks myter om ekteskapet

Sist oppdatert:
Tror du at mannen er din beste venn, eller at en baby vil redde forholdet?

(SIDE2): Mange mennesker har et bilde av at ekteskapet består av enebolig, stakittgjerde og total lykke, men hvordan man skal oppnå dette er det mange forskjellige oppskrifter på.

«Vil en baby bringe oss nærmere», «har vi sex ofte nok» og «hva kan jeg egentlig fortelle min ektefelle» er typiske spørsmål man møter i ekteskapet. Psykologen Dale Atkins, forfatter av boken «Sanity Savers», hjelper oss med å separere mytene fra virkeligheten.

Finn din partner på Side2 Single

Din mann er din beste venn

Dersom du tror det kommer du til å bli veldig skuffet. Gjennom årene vil du garantert utvikle et fantastisk vennskap med den du har valgt å gifte deg med. Allikevel betyr ikke det at partneren er din beste venn fra dag en. Over tid vil du vinne den andres respekt. Dette vil vokse frem på bakgrunn av at du har ditt eget liv og dine egne interesser, sammen med alt dere som partnere vil oppleve gjennom livet. Det er dette til sammen som utgjør basisen i vennskapet du har med din ektefelle.

En bestevenn, derimot, er en som du i utgangspunktet har mye til felles med, og en du går på kafé eller kino med. Stort sett kan man dele det meste med sin bestevenn, mens det kanskje ikke er alt du forteller din kjære. Dette betyr ikke nødvendigvis at dere ikke står hverandre svært nær, men er bare med og understreker at det å være partner og det å være bestevenn er to forskjellige roller.

Ikke gå sint til sengs

Det er selvfølgelig ikke så hyggelig å gå til sengs hvis du er sint på partneren, men det er ikke alltid det er mulig å snakke ut før man legger seg heller. Tenk på alt det fine og positive med din partner, og forhåpentligvis er alt glemt når dere våkner opp neste morgen. Ofte vil man gjerne forsøke å avklare ting før man legger seg, men da kan det godt hende dere er for sinte til å lytte ordentlig til hverandre. Derfor kan det av og til hende det kan være lønnsomt å legge krangelen på hyllen til neste dag.

Atkins mener det ikke er noe galt i om den ene parten sover på sofaen en natt. Hun mener det kan være verre om dere ikke kan sove hver for dere når dere er sinte på hverandre. Så lenge man ikke stikker av eller krever en tenkepause, er det ikke noe galt med en natt på sofaen.

Ikke bekymre deg om dere ikke har sex

På den ene siden så er man så opptatt, at sex blir nok en ting du må gjøre. På den andre siden er sex en måte å koble av på, sammen med den man elsker. Det trenger jo ikke være en helaften – det holder at dere setter av litt tid og går for en «kjapp en». Myten om at man da vil komme til å ville ha sex hver kveld stemmer ikke.

Folk er forskjellige og ekteskap – de gode ekteskapene - er basert på mange faktorer. Noen har sex ofte mens andre har det sjeldnere, men i hovedsak har de fleste par sex. Dersom du ikke har sex i dag er det på tide og utforske dette området for å forsterke forholdet og båndene mellom dere.

Ettersom man blir eldre vil forholdet og intimiteten naturligvis endre seg, men det er viktig å passe på at du får det du trenger i forholdet. Det er ikke bra å havne i et kjedelig mønster der dere til slutt ender opp med å miste interessen for hverandre.

Babyer bringer dere nærmere hverandre

Babyer kan bringe dere nærmere hverandre på mange måter, men det å få barn er svært krevende og sliter både på kropp og sjel. Som småbarnsforeldre ender man ofte opp med å være utslitt når kvelden kommer, og man spør seg selv hele tiden om man gjør ting riktig. Vanligvis føler også kvinnen at hun må bidra mest, og blir både sint og oppgitt over sin partner. Heldigvis er det bare hormonene som raser og dette går seg som regel til etter en stund. Allikevel er det viktig å huske på at det å få barn ikke er noen enkel måte å redde et forhold på.

Har man først fått barn er det ekstra viktig å passe på og sette av tid til hverandre. De fleste foreldre bruker opp all energien på barna og har derfor lite igjen til partneren. Skaff derfor barnevakt innimellom og gå ut og nyt litt kvalitetstid sammen. En annen løsning kan være å sette av litt tid til hverandre, for eksempel to ganger pr. uke, etter at ungene har lagt seg. Lei en film, spill et spill eller diskuter noe annet enn barna.

75 prosent av medlemmene ønsker seg et langvarlig forhold

Ikke ta krangelen foran barna

Dette kommer helt an på hva du anser som en krangel. Det kan være svært skremmende for barn å se foreldrene krangle, men gjør dere det innenfor sivile former kan barna lære av det. De vil se at det kan være mulig å være uenige men allikevel ha en fornuftig diskusjon. Man må la være å kalle hverandre stygge navn, og heller ikke heve stemmen eller bli sint, men vise at man har respekt for partneren.

Når man er ferdige med diskusjonen og har kommet til enighet er det fint å vise barna at dere fortsatt er glade i hverandre ved å gi hverandre en god klem. På denne måten ser de gangen i det hele og forstår hvordan de selv skal løse konflikter i fremtiden. Som forelder er det like viktig å lære barna hvordan de skal løse konflikter som ”å takke for maten”.

Ikke ta din ektefelle for gitt

Vel, hvis du ikke kan stole på ektefellen – hvem skal du egentlig stole på? Det betyr selvfølgelig ikke at du skal behandle partneren som en gammel sko. I et forhold må man kunne stole på hverandre, men det betyr ikke at dere skal utnytte hverandre og kjærligheten mellom dere. Dere må fortsatt være spesielle for hverandre og behandle hverandre med ekstra omtanke.

Du vil veldig gjerne føle deg trygg i forholdet til din kjære, og samtidig er det viktig å vise at du stoler fullt og helt på partneren. Ingen ønsker å bli tatt for gitt og alle setter pris på å bli satt pris på. La partneren få vite nettopp det og ikke gå rundt å tro at de vet at du setter pris på de. Det holder ikke bare å si «Takk» eller «jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten deg».

La din kjære få vite at det er ingen andre du heller vil være sammen med, og minn deg selv på hvorfor du er sammen med han eller henne. Ikke la småting som skittentøy eller «et par kilo for mye» ødelegge det dere har, og prøve heller å fokusere på det positive og husk hvorfor du egentlig falt for denne personen.

(Kilde: MSNBC.com)

Møt andre single på Side2 Single

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere