Gå til sidens hovedinnhold

Seks palestinere drept på Vestbredden og i Gaza

Israelske soldater har drept seks palestinere på Vestbredden og i Gaza på en av de blodigste dagene i de palestinske områdene på flere måneder.

Tre palestinere ble drept i Nablus på Vestbredden lørdag. Alle tilhørte den militante gruppen Al-Aqsa-martyrenes brigader, som sorterer under president Mahmoud Abbas’ Fatah-bevegelse. Ifølge øyenvitner ble de drept da flere israelske stridsvogner rullet inn i Nablus tidlig lørdag. De israelske soldatene skal ha gjennomsøkt flere hus i jakten på dem.

Det israelske militæret opplyste etter operasjonen i Nablus at de tre palestinerne hadde drept en israelsk bosetter dagen før.

– Alvorlig opptrapping
– Denne alvorlige israelske opptrappingen viser at Israel ikke er interessert i fred, sier Nabil Abu Rdainah, en av president Abbas’ nærmeste rådgivere. Han hevder Israel er i ferd med å torpedere de utenlandske forsøkene på å gjenopplive fredsprosessen.

Også den palestinske statsministeren Salam Fayad fordømmer lørdagens angrep.

– Dette er en trist dag for palestinerne, sier Fayad, som ber det internasjonale samfunnet om å gripe inn for å forhindre en ytterligere forverringen av situasjonen.

En talsmann for det israelske militæret bekrefter at tre palestinerne ble drept.

– Dette var ikke mennesker som delte ut roser eller blomster, dette er mennesker som skyter mot israelere som er ute og kjører bil, sier talsmann Peter Lerner.

Luftangrep
De tre palestinerne som ble drept på den Hamas-kontrollerte Gazastripen samme dag, skal ha vært i ferd med å ta seg ulovlig inn i Israel.

– Soldatene våre oppdaget silhuettene av flere menn som krabbet mot sikkerhetsgjerdet, og det ble skutt varselskudd som ble ignorert, sier en israelsk talskvinne.

– En luftforsvarsenhet skjøt mot dem og oppdaget så bevis på bakken for at mennene ville utføre et terrorangrep, sier hun.

Ifølge medisinske kilder og Hamas-vakter langs grensa til Israel var de drepte palestinerne sivile som lette etter skrapmetall langs muren mellom Gazastripen og Israel.

Lørdagens to angrep skjer dagen før ettårsmarkeringen av Gaza-krigen, der rundt 1.400 palestinere og 13 israelere ble drept.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien