– Passasjeren som ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, døde som følge av skadene. Rundt kl. 20.40 lørdag ble også den siste personen som var savnet, funnet omkommet i helikopteret. Det betyr at alle de seks som var om bord, mistet livet i ulykken, skriver Finnmark politidistrikt i en pressemelding søndag morgen.

De avdøde er ikke formelt identifisert, men de fem passasjerene om bord skal ha vært i tidlig 20-årene fra Alta. Piloten, en svensk statsborger, omkom også i ulykken.

Helikopteret brant kraftig etter ulykken, og politiet melder at det derfor kan ta noe tid å hente ut og identifisere de omkomne.

Politiet har bedt ID-gruppa til Kripos om bistand.

Les også: Politi og havarikommisjon starter undersøkelser i Alta

Etterforsker ulykken

Søndag morgen starter Statens havarikommisjon for sivil luftfart og politiets kriminalteknikere undersøkelser på stedet der ulykken skjedde.

- Området er svært ulendt og vanskelig tilgjengelig. Politiet får helikopterbistand av Forsvaret for å transportere mannskaper og utstyr til stedet der det havarerte helikopteret ligger, skriver Finnmark politidistrikt i pressemeldingen.

Politiets etterforsker ulykken for å finne ut hva som skjedde da helikopteret styrtet.

- I tillegg til tekniske undersøkelser gjennomføres det avhør og annen taktisk etterforskning. Politiet avhører vitner og ansatte i helikopterselskapet, skriver politiet i pressemeldingen.

Ut fra forholdene er det klart at det vil ta tid å avklare hendelsesforløpet og det er for tidlig å antyde noe om hvorfor helikopteret styrtet.

Les også: Helitrans setter alle helikoptrene på bakken etter Alta-ulykken

Fant den savnede

Én person var først ikke gjort rede for etter ulykken.

– Klokken 18.30 er status at fire personer er bekreftet omkommet, én person er skadd og blir fløyet til UNN (Universitetssykehuset Nord-Norge, red.anm.), mens den siste av de seks ikke er gjort rede for ennå, meldte Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Letemannskapene var ute i flere timer for å finne den savnede passasjeren.

- Klokken 19:10 er det ingen ny informasjon om den ene passasjeren som ikke er gjort rede for. Det organiseres nå et søk med hunder og mannskaper i havariområdet, opplyser HRS.

Like før midnatt opplyser Finnmark politidistrikt til VG at vedkommende ble funnet klokken 20.41, lørdag kveld, men de ønsker ikke å kommentere tilstanden til personen.

Søndag morgen bekreftet politiet han også han var omkommet.

Hørte et smell

Helikopterstyrten ble rapportert like etter klokken 17.00 lørdag ettermiddag, og skjedde i Kvenvik-området, sørvest for Alta.

- Klokken 17:50 er et Sea King redningshelikopter og et ambulansehelikopter fra UNN i Tromsø er fremme ved skadestedet. De opplysningene vi har så langt indikerer at det er seks personer i det havarerte helikopteret, skriver HRS på Twitter.

Se video av røyken som stiger opp:

Et vitne forteller til iFinnmark at det hørtes et stort smell, og rett etterpå kom det røyk.

Helitrans, som er eier av helikopteret, bekrefter at deres helikopter har styrtet.

- Det er vårt helikopter, men jeg har ikke tid til å snakke med deg nå, sier daglig leder i Helitrans, Richard André Simonsen, til iFinnmark.no.

Festival i området

Avisen skriver videre festivalen Høstsprell pågår i området, og HRS avviser ikke at helikopteret kan ha en tilknytning til festivalen.

I 18-tiden lørdag ettermiddag bekrefter Stig Anton Eliassen i Alta Event til TV 2, at ulykken har skjedd i forbindelse med festivalen Høstsprell. Helikopteret ble brukt til å fly deltakere frem og tilbake, forteller Eliassen.

En iFinnmark-reporter som er på festivalen, sier at all musikk på festivalområdet er skrudd av.

Avlyser festivalen

Nettavisen var lørdag kveld i kontakt med Stig Anton Eliassen i Alta Event, men han ønsket ikke å uttale seg på nåværende tidspunkt.

Like etter klokken 19.00 bekrefter arrangøren at festivalen Høstsprell er avlyst. De fremmøtte på festivalen fikk følgende beskjed etter ulykken:

- All musikk i kveld er avlyst av Stig Anton Eliassen. Ingenting stenges, det er lov å oppholde seg i teltene. Det er lov å samles og være sammen. Dere får være der, vi oppfordrer alle til å holde nedtonet aktivitet, var beskjeden fra scenen, skriver iFinnmark.

- Kveldens konserter er avlyst på grunn av helikopterulykken. Det er dypt tragisk, det som har skjedd, og vi er alle i sjokk. Festivalledelsen har nå fokus på å ivareta våre gjester og involverte her på festivalen på best mulig måte. Festivalledelsens tanker går nå til pårørende, skriver Høstsprell på Facebook.

Ingen artister involvert

Festivalen Høstsprell skulle i utgangspunktet ha to konserter lørdag. Ingen av artistene skal være involvert i ulykken.

- De har fløyet, og de skal ikke være innblandet i ulykken, sier Too Far Gones manager, Per Evjen, til TV 2.

- Vi er ikke involvert i dette, og det er ingen av de andre bandene heller, sier gitarist Geir Karikoski i Intrigue, til kanalen.

Nytt helikopter

Helikopteret som styrtet i Alta, var et Airbus AS-350B og ble levert i juni. Typen har vært involvert i flere ulykker, men er samtidig det mest brukte i Norge.

Ifølge Nordlys var det aktuelle helikopteret en oppgradert versjon av Airbus AS-350B. Det var ett av to som selskapet Helitrans i juni fikk overlevert fra Østnes Helicopters, som representerer Airbus i Norge.

I 2011 omkom fem personer da en AS-350 styrtet i Hardanger. Det ble ikke avdekket tekniske feil, men Havarikommisjonen slo fast at ulykkesårsaken kan ha vært brå manøvrering.

I 2009 døde en flyger i en ulykke med samme type helikopter i Rostadalen i Målselv. Havarikommisjonen mener ulykken sannsynligvis skjedde fordi halerotorbeskytteren og nedre del av halefinnen satte seg fast i snøen. Passasjeren ble lettere skadd.

Alta-ordfører: – Mine tanker går til familie og venner

Kommunen har satt kriseledelse etter styrten ved fjellet Skoddevarre.

– Alta-samfunnet er rammet av en alvorlig ulykke. Mine tanker går til familie og venner som har mistet noen de er glad i, sier ordfører Monica Nielsen (Ap) i en melding på kommunens nettsider lørdag.

Det er kriseteam på Kvenvikmoen, der festivalen Høstsprell finner sted. Helikopteret som styrtet, ble brukt for å tilby festivalgjester å se området fra lufta.

I tillegg er det opprettet et pårørendesenter med leger og sykepleiere på Alta helsesenter. Dessuten er Ungdommens hus åpent, og Nordlyskatedralen holder også dørene åpne.

– Det er en trist dag, det finnes ikke ord som kan beskrive det jeg føler nå. Nå skal vi vise den varmen som bor i Alta-samfunnet, og slå ring om de berørte. Denne ulykken preger hele lokalsamfunnet og vil gjøre det i lang tid. I dag har vi hovedfokus på dem som er rammet, sier ordføreren.