Seks rumenere i alderen 20 til 46 år er dømt for menneskehandel av fire mindreårige barn fra 13–17 år i den såkalte sigøynersaken. Saken er den største menneskehandelssaken i norsk rettshistorie, melder BA.no.

I tillegg er en 38 år gammel kvinne dømt for å ha medvirket til voldtekt, mens en 26 år gammel mann er dømt for seksuelle overgrep mot en 13 år gammel jente.

De er alle dømt for å ha utnyttet fire mindreårige jenter til å stjele fra butikker, tigge og selge falske gullvarer forskjellige steder i Norge og Sverige i løpet av et par år frem til oktober 2010.

Dette er de dømt for: 13-åring var lokkedue for fulle menn

Hordaland politidistrikt har etterforsket saken siden høsten 2010.

Hele saken fikk sitt utspring da politiet innbrakte to mindreårige jenter for butikktyveri på Galleriet i Bergen høsten 2010.

GROV MENNESKEHANDEL

Det er lagt til grunn at det dreier seg om grov menneskehandel, ettersom de som ble utnyttet alle var under 18 år da forholdene fant sted.

Bergen tingrett legger til grunn at det er gitt signaler om at straffen i saker vedrørende menneskehandel bør økes.

MEDVIRKET TIL VOLDTEKT AV DATTER (11)

En 38 år gammel rumensk mor er dømt for å å ha medvirket til voldtekt av sin egen datter. Datteren, som på dette tidspunktet var kun elleve år, ble holdt fast av flere menn og voldtatt gjennom en såkalt fullbyrdelse av ekteskap etter romfolkets tradisjoner.

Retten slår fast at moren medvirket til dette og at hun også fikk betalt for å gifte datteren bort.

38-åringen er dømt til fengsel i tre år og seks måneder, samt at hun må betale datteren en oppreisning på tilsammen 240 000 kroner, melder BA.no.

Carl-Christian Grythe Hoff er forsvarer for den 36 år gamle rumenske kvinnen.

Fredag hadde han ennå ikke fått snakket med sin klient om dommen.

– Jeg er overbevist om at hun er svært misfornøyd med å bli domfelt og hun tar nok dette svært tungt, sier Grythe Hoff til BA.no.

Han har ikke vurdert om saken vil bli anket ennå.

– Det har vi ikke fått drøftet ennå.

– GRUSOMME SMERTER

Den nå 15 år gamle jenten sa følgende om episoden i et dommeravhør som ble spilt av i retten.

– Flere menn holdt meg, og jeg var veldig lei meg og gråt og hadde signalisert at jeg var imot dette. Og så hadde vi samleie.

– Jeg husker veldig godt at jeg hadde store og grusomme smerter, sa hun.

Hun er nå tatt hånd om av fosterfamilie i Sverige.

En av de andre domfelte, en 26 år gammel mann, er dømt for seksuelle overgrep mot en 13 år gammel jente. Også han fikk tre år og seks måneder i fengsel.

– AVSKYELIGE HANDLINGER

«Denne saken fremstår imidlertid som spesiell i den forstand at den gjelder utnyttelse av egne barn og svigerbarn, egen ektefelle og svigerinne.»

Den mildeste fengselsstraffen er på ett og et halvt år, mens den strengeste er på tre år og et halvt år.

Til sammen ble de domfelte dømt til 14 år og ti måneders fengsel.

Påtalemyndigheten krevde på sin side fengsel i til sammen 26 år for de seks rumenerne.

– Handlingene er så avskyelige og forkastelige at man aller helst ønsker å tro at de ikke har funnet sted, sa aktor Rudolf Christoffersen i sin sluttprosedyre.

For to av de domfelte, som begge fikk halvannet års fengsel, er straffen allerede sonet i varetekt. Disse vil nå bli løslatt.

– KULTUR INGEN UNNSKYLDNING

– Jeg er fornøyd med at de tiltalte at er dømt for de fleste og mest alvorlige forholdene. Så konstaterer jeg at retten gjennomgående har vurdert handlingene som mindre alvorlige enn det påtalemyndigheten har gjort, noe som har gitt det utslag at straffene har blitt mildere, sier statsadvokat Arild Oma.

– Det kan ha sammenheng med bevisvurderingen og vurderingen på hva som er det generelle straffenivået i slike saker, legger han til.

Han tror at dommen kan være en viktig prinsipiell avklaring.

– Etter min oppfatning konkluderer dommen med at romfolk-barn har de samme kravene på vern som andre barn. Kultur er ingen unnskyldning, og det er det viktig å få slått fast, sier Oma.

Påtalemyndigheten ikke har tatt stilling til om de vil anke straffeutmålingen ennå.

– Det er en svært omfattende dom og vi må tenke oss nøye om først. En slik sak krever mye ressurser både fra oss og domstolene. Vi vil nok avvente og se om forsvaret vil anke, sier han.

Dette er bakgrunnen

En 14 år gammel jente som vitnet i retten, fortalte om historier fra da hun var 13 år.

- Solgte «sex» i Berge
13 år gammel skal hun ha blitt solgt av sin familie for 10.000 euro og tvangsgiftet med en 15 år gammel gutt.

Ifølge tiltalen skal hennes svigerfamilie ha tvunget henne med seg til Sverige og Norge for å stjele, selge falske gullvarer og tigge penger. Hun skal også ha blitt holdt fast og tvunget til å ha sex med sin to år eldre ektemann.

Hun fortalte også om hvordan hun ble tvunget til å drive som «lokkedue» for fulle menn i Bergen og Stavanger. Metoden gikk ut på å se seg ut fulle nordmenn på byen.

- Sa vi likte dem
– Svigermoren min latet som hun samlet tomme flasker sånn at politiet ikke skulle legge merke til henne eller ikke skulle spørre henne om hva hun holdt på med, forklarte hun i et videoavhør som ble vist i retten.

Deretter fortalte 14-åringen om hvordan svigermoren fikk sin egen datter og svigerdatteren til å tilnærme seg dem.

- Vi var nærgående og sa at vi likte dem, forklarte hun.

Deretter tilbydde de seksuelle tjenester mot forskuddsbetaling. Da de hadde fått pengene, lagde de oppstyr, ropte om hjelp, og løp unna med pengene. Hun forklarte at de kunne få med seg alt fra 1000 til 5000 kroner. Pengene var det svigerforeldrene som fikk. Selv fikk de beholde 50 kroner.

I forrige uke fortalte en annen fornærmet, en jevnaldrende rumenske jente, at også hun har ble tvunget til å bruke den samme metoden av flere av de tiltalte.

– Hva skjedde om du ikke ville gjøre det?

– De slo meg. De sverget. De bannet. De truet med at de skulle gå fra meg.

– De truet med å gi meg tilbake til min far, og de hadde betalt 10 000 euro for meg og min far måtte da betale over 20 000 euro tilbake.

Etterlyst i hele Europa

Hennes 46 år gamle svigermor sitter nå tiltalt for menneskehandel og for å ha medvirket til voldtekt. Svigerfaren, som også har de samme alvorlige anklagene hengende over seg, er derimot tilbake i Romania.

- Han var reist tilbake til Romania før vi fikk tak i ham. Gjennom Europol har vi etterlyst ham i hele Europa, men vi har ingen utleveringsavtale med Romania, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til BA.no.

Dermed er sjansene store for at han aldri må svare for anklagene.

- Min far vil drepe meg

Om sin svigermor sier den nå 14 år gamle jenten følgende:

- Hun tvang meg til å ha sex. Tvang meg til å tigge. Tvang meg til å stjele. Hun slo meg. Sverget til meg. Holdt meg i beina i Romania. Hun fikk to kvinner til å holde meg i beina. Og jeg vil at hun skal bli straffet.

- Hvorfor holdt de beina fra hverandre? Hva var det som skulle skje?, vil avhøreren vite.

- Sånn at (?.) (Hennes daværende 15 år gamle ektemann red. anm.) kunne ligge med meg.

- Jeg skjemmes

14-åringen ble flere ganger under dommeravhøret svært oppbrakt.

- Respekt for disse menneskene kan jeg aldri ha i mitt liv! De har holdt meg i beina, de har tvunget meg til å stjele og tigge og ha sex! Jeg kan aldri ha respekt for disse menneskene! Jeg bryr meg ikke om dem, raste 14-åringen da avhøreren ymtet frempå om at opptakene skulle vises i retten og at det var en oppgave som måtte behandles med respekt.

I slutten av avhøret sa hun følgende.

- Jeg skjemmes. Jeg vil ikke fortelle mer. Jeg vil at dere skal straffe dem. Jeg vil at de skal være triste og lei seg hele livet for det de har tvunget meg til å gjøre..

Hun fortalte også at hun frykter at faren vil drepe henne hvis hun returnerer til Romania.

- Ja, hvis jeg går tilbake til min far, så skal han drepe meg. Hvis jeg ikke er jomfru, så skal han drepe meg. Det er derfor jeg er redd for å dra tilbake til dem. Jeg vet at de skulle drepe meg. Min far kommer ikke til å være glad i meg. Og for dette vil jeg at disse (hennes svigerfamilie red. anm.) skal bli straffet. For det er de som har gjort at jeg ikke kan være med min far.

14-åringen bor nå hos en fosterfamilie i Norge.