RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks ting du bare tør spørre Google om

(Thinkstock.com)
Sist oppdatert:
- Hvorfor får jeg ikke orgasme?

Ørevoks, stinkende føtter, smerter etter sex...det er mye man gjerne lurer på, men kanskje ikke tør spørre om.

Basert på nettstedet Prevention sin artikkel om ting man bare tør spørre Google om, har vi plukket ut en del av disse mer eller mindre superpinlige spørsmålene.

Denne artikkelen er levert av Kvinneguiden.

Ørevoks
«Er det normalt å ha så mye ørevoks?»

Dette er bare en opphopning av voks, og er helt normalt.

- Blant annet kan pirking i øret føre til økt produksjon av voks, fordi øregangen og trommehinnen irriteres, har Ole Woxen, øre-nese-hals spesialist ved Bogstadveien øre nese hals i Oslo, tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Øret er selvrensende, så du bør ifølge Woxen droppe skyllingen hvis du ikke har en propp eller er plaget med opphopning av voks.

- Derimot kan du fjerne belegget helt ytterst ved hjelp av for eksempel en q-tips. Bare ikke stikk den inn i øregangen, advarer han.

Sår etter sex
«Hvorfor er jeg så sår etter sex?»

Maria K. Ebbestad er nettredaktør for Kondomeriet.no. Hun forklarer til Kvinneguiden at det er helt normalt at mange jenter opplever sårhet under eller etter samleie.

- Om det ikke er nok fuktighet vil du bli sår. Redningen i dette kan være glidemiddel. Hvor våt du er, trenger ikke ha noe med hvor kåt du er. Det er ikke alltid kroppen klarer å «henge med hodet».

Videre forklarer nettredaktøren at også hvor du er i menssyklusen kan ha mye å si.

- Det samme kan stress, amming, graviditet og overgangsalder gjøre. Om man føler seg tørr kan man helt enkelt benytte seg av et glidemiddel. Disse finnes i utallige varianter og typer.

- Om du trenger et glidemiddel mot sårhet anbefales et helt nøytralt glidemiddel, uten lukt og smak. Dette fordi glidemiddel med smak kan gi en sviende følelse nedentil om du er veldig sår.

Ejakulerer ikke ved orgasme
«Hvorfor ejakulerer jeg ikke hver gang jeg får orgasme?»

- Menn trenger ikke ejakulere selv om de får orgasme, så dette er helt normalt, understreker Ebbestad.

For at du som mann skal kunne få flere orgasmer på rad, må du faktisk lære deg å få orgasme uten å ejakulere.

Ebbestad forklarer at øvelse gjør mester.

- Teknikken bygger på eldgamle tradisjoner fra Østen, og kroppens pust og energistrømmer spiller viktige roller. Hvis du har gjort litt yoga tidligere, er du et godt skritt på vei. Det beste er å øve seg på stegene nedenfor på egen hånd. Da har du ro til å gjøre ting i ditt tempo.

Her er fremgangsmåten nettredaktøren råder deg til å bruke:

Finn din PC-muskel

- Dette er muskelen som du bruker til å stoppe tissestrålen. For å oppnå multiorgasme må denne muskelen trenes opp. Øv på å stramme og slappe av muskelen. Dette kalles Kegel-øvelser eller bekkenøvelser. Finn din grense. Det er det øyeblikket under seksuell opphisselse hvor du ikke lenger klarer å holde igjen ejakulasjon. Den beste måten er å masturbere og følge nøye med på hva som skjer i kroppen din. Etter hvert kan du begynne å leke med grensene dine.

- Masturber til du kommer helt på grensen, stopp så opp, pust, og begynn igjen. Når du merker at du nærmer deg klimaks, stopp stimuleringen og press sammen PC-muskelen. Hold den i et par sekunder. Legg merke til hvordan det føles. Det er denne teknikken du skal bruke for å hindre ejakulasjon.

Ebbestad understreker at å oppnå multiorgasme krever også at du kontrollerer energien som vanligvis blir utløst når du får orgasme. Energien skal ikke flyte ut av deg, men flyte oppover til magen og brystet og andre deler av kroppen. Her spiller pusten en viktig rolle.

- Siste steg er å la deg selv ha en orgasme, mens du presser sammen PC-muskelen og konsentrerer deg om å la energien flyte utover i kroppen. Dette tar tid og øvelse, men det verste som kan skje er at du får en orgasme og ejakulerer.

- Etter hvert kan du nå grensen din, gå over den og oppleve en orgasme uten ejakulasjon. Og så kan du få orgasme til. Og enda en.

Får ikke orgasme
«Hvorfor får jeg ikke orgasme?»

Det er mange jenter som sliter med å få orgasme, men ifølge Ebbestad har alle mulighet til å få gode orgasmer!.

- Du må lære deg å onanere og å konsentrere deg når du onanerer. Fantasier er en viktig del av onani. Det å tenke på ting som tenner deg seksuelt og å opprettholde tankene/fantasiene mens du stimulerer deg selv, er grunnlaget for å få orgasme.

- Hva tenner deg? Lag deg gode «historier» som du onanerer til. Bruk gjerne godt med glidemiddel, da starter produksjonen av det glatte, blanke sekretet/slimet som gjør skjeden våt. Hvis du samtidig som du onanerer ytre del av klitoris strammer og slapper av bekkenbunns muskulaturen, vil dette øke nytelsen.

Nettredaktøren understreker at onani er en fin måte å utforske og nyte sin egen kropp på. På den måten blir det lettere å forklare og vise partneren din hva som skal til for å sende deg til himmels.

- Men du må ikke ta for gitt at alle gutter og menn vet akkurat hva du liker, og det er derfor viktig at dere kommuniserer om hva dere begge liker for at sexlivet skal bli best mulig.

Føtter som lukter
«Hvorfor stinker føttene mine?»

Alle har opplevd at føttene har luktet vondt, men noen grupper er mer plaget enn andre. Dette gjelder ifølge Norsk Helseinformatikk(NHI)blant annet de som har en form for fotsopp, og de som har en tilstand som kalles hyperhidrose (overdreven svette).

Andre som ofte kan oppleve slike plager, er gravide, tenåringer, de som står hele dagen på jobb, som tar visse typer medisin, og de som er utsatt for emosjonelt stress.

Svetter mye
«Hvorfor svetter jeg så mye?»

Svettemønsteret varierer fra person til person, i tillegg varierer det hvor vi svetter hen.

- Utbredelsen og intensiteten varierer, men det er vanligst å ha problemet på hender, føtter og under armene der svettekjertlene sitter tettest, har Jon Langeland, hudlege ved Hudklinikken, tidligere uttalt til Kvinneguiden.

- En del svetter mye i pannen, nakken og på ryggen. Svettingen er først og fremst temperaturregulerende, men på hender og føtter bidrar svettingen også til å bedre gripeevnen/ friksjonen. Noen ganger går svettingen helt over styr. «Termostaten i hjernen» , hypothalamus reagerer også på pyskiske belastninger.

Heldigvis er ny svette er så og si luktfri. Lukt oppstår vanligvis først når svetten forblir på huden og kommer i kontakt med bakterier. Svetter du mye og bruker treningstøyet flere ganger, vil det florere av bakterier som er med på å bidra til sterk lukt.

Les også:

Sjekk om du er for tykk

Øynene dine viser om du er syk

Triksene som gir bedre oralsex

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere