RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TAR INNPÅ. Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet går fram i VGs meningsmåling onsdag.
TAR INNPÅ. Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet går fram i VGs meningsmåling onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Seks unge menn tiltalt for hacking av Arbeiderpartiets hjemmesider

Sist oppdatert:
Utførte DDOS-angrep mot Arbeiderpartiet.no, og publiserte nakenbilder av ung kvinne. Neste uke starter rettsaken.

Neste uke starter rettssaken mot seks unge menn. Samtlige er tiltalt for å ha utført tjenesteangrep (DDOS-angrep) mot hjemmesiden Arbeiderpartiet.no under landsmøtet i 2011.

De seks mennene, i alderen 19 - 22 år, er tiltalt for overtredelse av Straffelovens §292 jf. § 291:

«For rettsstridig å ha ødelagt, skadet, gjort ubrukelig eller forspilt en gjenstand som helt eller delvis tilhørte en annen, idet skadeverket anses som grovt, særlig fordi skaden er betydelig eller den skyldige vitende har voldt velferdstap eller fare for noens liv eller helbred, eller er rasistisk motivert, eller mot offentlig minnesmerke, samlinger eller andre gjenstander som er bestemt til alminnelig nytte eller pryd eller som allmennheten eller en større krets har historisk, nasjonal eller religiøs verdi».

Utilgjengelig i fem dager
Ifølge tiltalen førte angrepene til at Aps hjemmeside ble overbelastet, slik at internettsiden ble satt ut av drift i perioden 5. april - 10. april 2011, under Arbeiderpartiets landsmøte.

«I perioden tirsdag 5. april 2011 - 10. april 201, ved en eller flere anledninger utførte og/eller medvirket de til tjenesteangrep (DDOS-angrep) mot internettsiden www.arbeiderpartiet.no hvilket medførte at serveren som driftet siden ble overbelastet slik at internettsiden til Arbeiderpartiet helt eller delvis ikke kunne nås av internettbrukere. Handlingen påførte skade og tap», står det i tiltalen.

Publiserte nakenbilder
I tillegg til hackingen av Arbeiderpartiet.no er de seks unge mennene tiltalt for å ha hacket seg inn på Facebook-profilen til en ung kvinne.

En av de seks er tiltalt for å ha lagt ut nakenbilder av kvinnen på profilen hennes, samt en rekke andre nettsteder. han skal i tillegg ha truet henne på flere nettsteder. Vedkommende er også tiltalt for å ha truet en ung mann til å betale han 4000 kroner via Skype.

Flere av de tiltalte var under myndighetsalder da angrepene ble utført. Mennene er bosatt på flere ulike områder i landet.

Erik Moestue, politiadvokat i datakriminalitetsavdelingen til Kripos, skal aktorere saken.

- Enkelte av de tiltalte har møtt hverandre fysisk, men det er hovedsakelig via nettet de har stiftet bekjentskap, og utført handlingene. Av de tre tiltalepostene er det DDOs-angrepet på Arbeiderpartiets landsmøte og deres servere som er mest alvorlig, sier Moestue til Nettavisen.

Det er satt av fem dager til rettssaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere