RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sekstimersdagen fungerer ikke

Sist oppdatert:
Internasjonale undersøkelser viser at LO-leder Gerd Liv Vallas krav om en sekstimers arbeidsdag faktisk gjør folk sykere
Sekstimers arbeidsdag har vært en het politisk potet i den norske valgkampen i år. Blant dem som jobber hardest for mindre arbeidstid er LO. LO-leder Gerd-Liv Valla fremmet blant annet krav om en sekstimersdag i valgkampen.

Noe overraskende var det imidlertid at sjeføkonom Øystein Dørum ikke skjønte ikke problemene med sekstimersdagen.

- Det er ikke unaturlig at tanken om sekstimersdag skaper motstand, men jeg er litt overrasket over hvor sterke reaksjonene er. Sekstimersdagen kommer, sa Dørum til Dagens Næringsliv.

Fungerer ikke

Nå melder svenske Ekot at den svenske kommunen Kiruna skroter sin satsing på sekstimersdagen. Årsaken er at personalet ikke blir friskerer. Forholdet er snarere tvert i mot.

- Det har vært vanskelig å vise noen entydige helsekonsekvenser. Det kan enten avhenge av at det ikke finnes noen, men det kan også avhenge av at man ikke har gjort en bra nok utredning, sier Carina Bildt, forsker ved det svenske Arbetslivsinstitutet, til Ekot.

Den svenske forskeren mener at undersøkelser viser at sekstimerdagen gir negative helseeffekter, og referer til et fransk prosjekt.

- Der har man sett at intensiteten i jobben har økt kraftig med negative helsekonsekvenser som en følge. Man har klart å effektivisere virksomheten, men syketallene har også økt, sier hun.

Gitt opp sekstimersdagen

Ifølge Ekot har kommune etter kommune i Sverige gitt opp sekstimers arbeidsdag med redusert lønn.

Sist ute er altså Kiruna.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere