*Nettavisen* Nyheter.

Seksualundervisning for sterkt for katolsk skole - nekter elever å delta på Operasjon Dagsverk

OPERASJON DAGSVERK: Slik så det ut på Karl Johans gate i Oslo under OD-aksjonen i fjor. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Det er spesielt at avgjørelsen er tatt over hodet på elevene, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs.

28.10.15 18:27

Torsdag kommer mange av oss til å bli stoppet av bolleselgere og andre som samler inn penger til Operasjon Dagsverk.

Men - ikke alle får delta på årets aksjon som går til seksuaopplysning i Sør-Amerika, i regi av Amnesty.

Amnesty: - Spesielt

Elevene ved katolske St. Sunniva skole i Oslo skulle ha vært med, men så satte skolens styre foten ned og vil heller gi pengene til den katolske hjelpeorganisasjonen, Caritas.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJEF: John Peder Egenæs i Amnesty. Foto: Amnesty International

- Det som er spesielt, er at skolen har ombestemt seg på kort varsel og i strid med elevenes vilje, sier Amnestys generalsekretær, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Selvsagt skal ingen tvinges til noe, men OD er elevstyrt, og denne ene dagen i året synes jeg de burde få viljens sin, sier Egenæs.

Om prosjektet

OD-pengene går til Amnesty og prosjektet «Med lik rett». Ungdom i Argentina, Chile og Peru skal få lære om hvilke rettigheter de har knyttet til egen kropp og seksualitet, slik at de skal kunne ta gode valg, heter det på Amnestys hjemmeside.

De skal lære hvor de kan henvende seg for å få nødvendig helsehjelp, inkludert tilgang på prevensjon og oppfølging etter seksuelle overgrep.

- Ikke forenlig med det skolen står for

– Prosjektet ble avvist fordi det slik det har utviklet seg, ikke er forenelig med det skolen og den katolske kirke står for, sier styreleder Bjørn O. Øiulfstad til Dagbladet.

Avgjørelsen skal være i strid med ønskene til elevrådet, Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) og en lærerrepresentant.

– Avgjørelsen blir tatt uten at elever, lærere eller foreldre er med å bestemme, og dette til tross for at elevene har skaffet seg jobber over hele byen på de premissene at pengene går til Amnesty, sier elev Gina Gylver til Dagbladet.

Fakta

St. Sunniva skole

- Ikke for sent å snu

Nettavisen har vært i kontakt med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som henviser til Oslo kommune, som er skoleeier.

Nettavisen har også vært i kontakt med skolebyråd Tone Tellevik Dahl, som henviser videre til byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen.

Hansen svarer:

- St.Sunniva er en privat skole, hvor vi som kommune ikke har en instruksjonsrett. Jeg vil oppfordre styret på skolen til å tenke seg om en gang til. Elevene på skolen fortjener at engasjementet de har vist for saken blir tatt på alvor. Operasjon dagsverk er i morgen - de har fortsatt mulighet til å snu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.