*Nettavisen* Nyheter.

Sekunder etter går det galt

Foto: (Beeld)

- Still dere litt nærmere, sa guiden.

16.01.13 14:12

(SIDE2): Neshornene var ikke like vennlig innstilt som fotohungrige turister. Bildet av det smilende paret på safari går nå verden rundt.

På safari
Chantal Beyer (24) og ektemann Steve Fouche var på safari i en nasjonalpark i Sør-Afrika da de skulle ta en nærmere titt på neshornene.

De hoppet ut av safaribilen på oppfordring fra guiden, og stilte seg opp foran de to store hvite neshornene. Dyrene gresset på en stor åpen slette da de nysgjerrige turistene ankom stedet. Da guiden Alex Richter ba paret stille seg enda litt nærmere de to dyrene.

Det skulle de aldri ha gjort. Neshornene likte ikke nærheten, og et av dem angrep Chantal bare sekunder etter at bildet over ble tatt. Neshorn løp på henne bakfra og stanget henne i ryggen. Det endte med en punktert lunge og knekte ribbein.

Chantal ligger nå på intensiven, og tilstanden er kritisk, men stabil.

Stolte på guiden
Onkelen til Chantal er talsperson på vegne av paret sier til den sørafrikanske avisen The Beeld gjengitt i britiske The Telegraph at det var mange unge med på safarien.

- De trodde nok de kunne stole på Richter, som jo var voksen, sier han. Nasjonalparken ligger noen mil fra Johannesburg, og tilbyr turistene et nært innblikk på de ville dyrene her. Blant dyrene i parken finnes sjiraffer, bøfler og flodhester.

Utrydningstruet
Neshornene er en svært utrydningstruet dyreart i Afrika og i Asia.

Krypskyttere dreper dyrene for hornene, som selges dyrt på svartebørsen i asiatiske land. Det hvite neshornet, eller stumpneshornet som det også kalles, er den største i neshornfamilien. Dyret kan komme opp i hele tre tonn og den kan bli opptil fire meter lang. Selv om det var et hvitt neshorn som angrep den unge turister, betegnes denne arten som lite aggressivt, og dermed har det blitt et lett offer for jakt i årenes løp.

I dag finnes det kun mellom fire og fem tusen igjen av bestanden den sørøstlige delen av Afrika. De dystre tallene på World Wildlife Fond (WWF) sine sider viser at det i fjoråret var rekordmange neshorn som ble drept i den ulovlige jakten.

Kryspskytterne drepte 668 neshorn i Sør-Afrika, en økning på hele 50 prosent fra året før.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Martin Harvey / WWF

Fakta om etterspørsel etter truede dyr

- Nesehornenes horn er i knust form en ingrediens i tradisjonell medisin i Asia. Den enorme etterspørselen har gjort hornene dyrere enn gull. I første halvdel av 2012 er 245 neshorn drept av krypskyttere i Sør-Afrika, de siste tallene viste totalt 668. I løpet av hele 2007 ble «bare» 13 neshorn drept.

- Flere av de fem artene av neshorn som finnes i verden, er utrydningstruede. Mange faller som ofre for krypskyttere og organisert kriminalitet, ettersom det er stor etterspørsel etter horn fra neshorn på svartebørsmarkedet.

- Også elfenbein fra elefantenes støttenner er etterspurt på det asiatiske markedet. Tidligere i år ble rundt 500 elefanter drept på få måneder i en nasjonalpark i Kamerun.

- I løpet av de siste ti årene er flere enn 1.000 tigre blitt drept ulovlig. Etterspørselen etter tigerknokler er stor i Asia, spesielt i Kina.

(Kilder: WWF, AFP) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag