*Nettavisen* Nyheter.

Sekunder senere smalt det

Foto: (AP Photo / CBC TV)

Al-Qaida-gruppe tar ansvar for bomber i Egypt

25.01.14 09:41

Dubai (NTB-Reuters): En al-Qaida-inspirert gruppe hevder i meldinger på nettet at den sto bak de fire bombeangrepene som rammet Kairo fredag.

Lørdag morgen ble det meldt om et mindre bombeangrep i Kairo. Én person ble såret.

Minst seks mennesker ble drept og over 80 ble såret de fire bombeeksplosjonene som skjedde dagen før treårsmarkeringen for starten på opprøret mot president Hosni Mubarak.

Ber muslimer holde seg unna
Kunngjøringen fra den militante gruppa Ansar Bayt al-Maqdis er lagt ut på flere nettforum som brukes av ytterliggående islamister, ifølge den amerikanske nettovervåkingsgruppen SITE.

Gruppen oppfordrer også muslimer til å holde seg unna politibygninger.

Seks personer ble drept i de fire angrepene, alle rettet mot egyptisk politi. Det største rammet politidirektoratet i sentrum av Kairo.

Første angrep
Det første angrepet fredag eksploderte idet en selvmordbomber kjørte en bil full av sprengstoff inn i et metallgjerde ved politidirektoratet i sentrum av Kairo. Fire personer ble drept og over 70 såret, opplyser politiet.

Ifølge en talsmann for politiet forsøkte selvmordsbomberen å ta seg inn i bygningen, men ble beskutt av vaktene. Fasaden på bygningen fikk store skader, og etter angrepet la det seg en stor røyksky over den egyptiske hovedstaden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Andre angrep
Timer senere eksploderte en ny bombe. En politimann ble drept og ni andre ble såret da det ble kastet en sprengladning fra en passerende bil mot et av sikkerhetsstyrkenes kjøretøy i bydelen Dokki. Gjerningsmannen skal ha unnsluppet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tredje og fjerde angrep
Rett etterpå eksploderte to bomber i et boligstrøk ved hovedveien til pyramidene i Giza. En person ble drept og fire personer, som beskrives som vernepliktige, ble såret.

Advarer mot å reise
Norske myndigheter opprettholder sin tidligere advarsel mot å reise til Egypt.

- Vi fraråder reiser og opphold som ikke er strengt nødvendig i Egypt, med unntak for enkelte turistområder og transitt på flyplassen, sier pressevakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet.

Militante islamister
Militante islamister har trappet opp sine angrep mot sikkerhetsstyrkene etter at president Mohamed Mursi ble styrtet i et kupp og fengslet i fjor sommer.

Den Sinai-baserte islamistgruppen Ansar Beit al-Maqdis påtar seg ansvaret for fredagens bomber og hevder også å ha stått bak en rekke tidligere angrep, blant dem et mislykket attentat mot Egypts innenriksminister i september.

- Mot de troløse
- Eksplosjonen var rettet mot de undertrykkende og troløse sikkerhetsstyrkene, het det i en Twitter-melding fra gruppen.

Samme gruppe påtok seg også ansvaret for selvmordsaksjonen mot en politistasjon nord for Kairo i desember, der 15 mennesker ble drept, de fleste av dem politifolk.

Brorskapet fordømmer
Det muslimske brorskap, som vant Egypts første og hittil siste demokratiske valg, har fordømt bombeangrepene.

De militære kuppmakerne og overgangsregjeringen de har innsatt, har likevel stemplet brorskapet som terrorister og forbudt organisasjonen.

Tre år siden opprøret
Lørdag er det tre år siden opprøret mot daværende president Hosni Mubarak startet, et opprør som 18 dager senere endte med Mubaraks fall.

Rundt 2.000 Mursi-tilhengere sperret fredag hovedveien til pyramidene i Giza sørvest for Kairo, der de satte fyr på bildekk og kastet brannbomber mot soldatene som kom til.

Sikkerhetsstyrkene brukte tåregass for å fjerne dem, og det ble ikke meldt om drepte eller sårede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.