RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Eiffeltårnet den mest populære «selfie-bakgrunnen» i verden.
Eiffeltårnet den mest populære «selfie-bakgrunnen» i verden. Foto: Lev Dolgachov

«Selfier» kan bli forbudt om EU får viljen sin

Sist oppdatert:
Vær forsiktig når du tar «selfier» foran turistattraksjoner i sommer.

En ny EU-åndsverkslov som gjør det forbudt å ta bilder av offentlige bygninger, og publisere dem på sosiale medier, kan tre i kraft neste uke. Det skriver Daily Mail

Å fotografere kjente bygninger og skulpturer på offentlige steder, som er beskyttet av åndsverksloven, kan føre til anmeldelse dersom loven blir vedtatt den 9. juli. 

Loven er i utgangspunktet myntet på kommersielle aktører, men mange er redde det skal gå utover turister. Sosiale medier, og muligheten til å kunne publisere bilder på internett på stedet, har for mange blitt en viktig del av ferieopplevelsen.

(Saken fortsetter under bildet.)


Ifølge turistsiden Attraction Tix er Eiffeltårnet det mest populære stedet i verden å ta «selfies» foran, før Disney World i Orlando og verdens høyeste bygning Burj Khalifa i Dubai.

Les også: Kylie Jenner: - Jeg tar 500 selfies for å få det perfekte bildet

Les også: Tok selfie 134 meter over Londons gater

Big Ben i London kommer på fjerdeplass, deretter følger Empire State Building i New York, og katedralen Sagrada Familia i Barcelona.

(Saken fortsetter under bildet.)


- Forskjell på ran og epleslang

I Storbritannia, Irland, Tyskland, Polen, Sverige og Spania har man «panoramafrihet» som betyr at kan man ta bilder av bygninger og skuplturer på offentlige steder og distribuere dem som du ønsker.

Italia, Frankrike, Hellas og Belgia har man ikke dette, som i teorien betyr at man må ha tillatelse av opphavsmannen før du publiserer bilder av offentlige bygninger noe sted.

- Men Colosseum og Eiffeltårnet er så gamle at åndsverkloven ikke gjelder lenger, sier Olav Torvund, professor ved juridisk fakult på Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Les også: Selfie-skyskraperen i Hong Kong

I de baltiske statene, Romania og Bulgaria kan man ta bilder til privatbruk, og i Norge kan byggverk avbildes, men ikke alle skulpturer for eksempel.

- Hvis en skulptur er opphavsrettslig vernet, og det er hovedmotivet, gjør du det tilgjengelig for allmenheten hvis du poster det på Instagram. Det er ikke lovlig fordi opphavsmannen har enerett på gjøre sitt verk tilgjengelig for allmenheten. Uansett på hvilken måte det gjøres, sier Torvund.

(Saken fortsetter under bildet.)


Forbyr «selfie-stenger»

Med den stadig økende «selfie-trenden» har også «selfie-stangen» dukket opp. Bruk av den har allerede blitt forbudt en rekke steder som Nasjonalgalleriet i London, Versaillespalasset og Colosseum i Roma.

I mars ble to amerikanske turister arrestert etter å ha risset navnene sine inn i veggen på Colosseum, for deretter å ha tatt et bilde med en «selfie-stang».

Les også: Skulle ta selfie – ødela kulturskatt fra 1700-tallet

Fra tirsdag 30. juni innfører også alle Disney-parkene forbud mot bruk av «selfie-stenger». Disney California Adventure Park måtte tidligere i år stenge en attraksjon i over en time, etter at en turist hadde tatt med seg en «selfie-stang» på turen.

(Saken fortsetter under bildet.)


Vanskelig å håndheve

Å håndheve bruk av «selfie-stenger» er ikke så vanskelig ettersom de er nokså synlige, men vanskeligere blir det å håndheve forbud mot å ta bilder av skulpturer og bygninger.

- Det er mye rart som ikke er så lett å håndheve. Og noen må også finne det bryet verdt, det er jo forskjell på ran og epleslang. Selv om epleslang er tyveri det og, sier Torvund.

Men Torvund understreker at hvis skulpturen, eller i noen tilfeller bygningen, er i bakgrunnen bør det være uproblematisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere