RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selg deg med kroppen

Sist oppdatert:
Eksperten forteller hvordan du gjør et godt førsteinntrykk.

Et godt kroppsspråk legger grunnlaget for god kommunikasjon, men ikke alltid like enkelt å være bevisst.

Det er viktig at du gjør et valg om hvilken holdning du vil utstråle.

- Uansett hvem du møter, start med å være vennlig innstilt. Deretter kan du tilpasse deg ut ifra personen, sier kroppspråksekspert Live Bressendorf Lindseth til Nettavisen.

Hun har skrevet flere bøker innen temaet kroppsspråk og førsteinntrykk, og jobber som kommunikasjonsrådgiver i Kondor.

– Ikke overta showet, selv om en person er sjenert eller lavmælt. La andre få plass. Vi liker best folk som er oppmerksomme og tar hensyn, forklarer Lindseth.

Er det for eksempel en lavmælt person du snakker med, bør du ikke være for høylytt.

Det er ikke alltid enkelt å vite hva slags person du møter, men det finnes tegn. Om personen møter deg med hele flaten, er det ofte en usjenert person du har med å gjøre. Den sjenerte personen går inn i en håndhilsen ved at de snur kroppen litt, og når håndtrykket skal tas, rekker de ofte hånden frem saktere.

Her er tipsene:

Smil
Få vedkommende til å føle seg trygg så raskt som mulig. Et smil er i de fleste tilfeller nok. Både latter og smil viser at du er mulig å komme nær, men for mye latter kan virke mot sin hensikt.

Ha øyekontakt
Vi har alle et behov for å bli gjenkjent, og dermed er det viktig å søke øyekontakt. Men ikke hold øyekontakten for lenge, det kan fort bli ukomfortabelt for begge parter. Bruk tre – fire sekunder på å holde øyekontakten, før du ser bort, for så å gjenoppta kontakten.

Vær positiv
Tenker du negativt, utstråler du også negativitet. Selv om kan late som du er glad, så viser ansiktet ubevisst at smilet ikke gjenspeiler det du egentlig føler. Dette kan gi personen du snakker med en en magefølelse av at alt ikke er som det ser ut som det er.

- Det handler om å komme inn i et rom og utstråle vennlighet. Uansett hvor sur, så prøv å sette deg inn i et positivt modus. Har du positive tanker i hodet, vil dette også merkes i utstrålingen. Kroppen utstråler det du har inni deg, sier Lindseth.

Håndhils
Vær bevisst på håndtrykket, og ikke slipp taket med det samme.

- For at det skal være noe positivt i et håndtrykk, skal det vare i 2-3 sekunder, mens du ser den andre i øynene, forklarer Lindseth.

Småsnakk
At du klarer å få i gang en samtale er en viktig del av førsteinntrykket. De fleste blir mer komfortable med deg hvis du viser at du kan starte en samtale. Det kan være så enkelt som å starte med en prat rundt vær og vind.

Rak i ryggen
Rett ut ryggen og ha en rak kroppsholdning. Haken bør være 90 grader ut fra kroppen. Hever du haken kan du fort virke overlegen. Peker haken mot bakke, kan du virke usikker og for ydmyk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere