*Nettavisen* Nyheter.

Selger alkohol til mindreårige

58 prosent av dagligvarebutikkene i Norge selger alkohol til mindreårige.

10.12.08 14:42

(BIIPMAG): Hele 58 prosent av dagligvarebutikkene i Norge selger alkohol til mindreårige, viser kontroller utført av ungdomsorganisasjonen Juvente. Politisk nestleder i Juvente, Adrian Farner Rogne mener kommunene har mye av skylda.

Utbredt på landsbasis
Juvente har offentliggjort tallene fra en landsdekkende butikkontroll. I høst har mindreårige medlemmer gjennomført 1176 kontroller i 484 butikker i hele landet, der de har testet om de fikk kjøpe alkohol. Hele 58 prosent av butikkene solgte til organisasjonens kontrollører på landsbasis, opplyses det om i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Økning fra i fjor
Organisasjonen gjennomførte også tilsvarende kontroller i 517 butikker i 2007. Da fikk deres mindreårige medlemmer kjøpe alkohol i 56 prosent av butikkene.

- Årets resultat viser altså ingen bedring, sier Rogne, som er skuffet over at butikkene ikke tar problemet på alvor.

Tilsvarende tall fra rusmiddelforskning
Forskningsleder Ingeborg Rossow hos Statens institutt for rusmiddelforskning sier til NRK at deres forskning viser omtrent det samme som Juventus.

– Spørreundersøkelser viser at tenåringene oppsøker butikker som er slepphendte. I virkeligheten betyr det at åtte av ti mindreårige får kjøpe alkohol, sier hun til NRK. Hun mener også at kommunenes forvaltning av alkoholloven er for slapp og at kontroller i butikkene er for dårlig.

– Spørreundersøkelser viser at tenåringene oppsøker butikker som er slepphendte.

Få og dårlige
Kommunene har ansvaret for å kontrollere at salgs- og skjenkesteder ikke bryter alkoholloven. Kommunen skal i løpet av året ha gjennomført minst tre ganger så mange kontroller som antall salgs- og skjenkesteder. Hvordan og hvor ofte kontrollene gjennomføres, og hvilke reaksjoner lovbrudd fører til er ellers opp til kommunen selv. Rogne mener det er nødvendig å styrke den kommunale skjenkekontrollen.

- Mitt inntrykk er at butikkene ikke bryr seg om aldersgrensene, fordi det ikke har noen konsekvenser å bryte alkoholloven. De fleste kommunene nøyer seg med å følge lovens minimumskrav til antall kontroller. I tillegg er disse kontrollene ofte amatørmessig organisert, sier Rogne. Han mener det i dag ikke innebærer noen særlig risiko for butikkene å være slepphendte med alderskontrollen.

Juvente forventer nå at kommunene tar skjenkekontroll på alvor. De krever at kontrollene gjennomføres hyppigere og bedre, og at reaksjonene på lovbrudd blir strengere.

- Når en butikk blir avslørt i å selge alkohol til mindreårige, bør butikken automatisk miste salgsbevillingen. Om butikkene blir straffet for å bryte loven, vil det gjøre dem flinkere til å kontrollere legitimasjon, sier Rogne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Polene mer seriøse
Totalt testet Juvente 16 Vinmonopol. 3 av disse solgte alkohol til Juvente-ungdommene. Rogne mener polet er en mer seriøs aktør enn butikkene på tross av salgene.

- Vi vet at Vinmonopolet er mye flinkere til å sjekke legitimasjon enn butikker. Andelen pol som solgte er liten sammenlignet med dagligvarebutikkene. Polet må skjerpe seg, men butikkene er verstingene i forhold til salg til mindreårige, sier Rogne.

Kjøpte 19,5 liter
I en butikk fikk en 16 år gammel jente på 55 kilo kjøpe 19,5 liter alkoholholdig drikke på en gang.

- Hvis hun og tre andre ungdommer hadde delt det mellom seg og drukket det på en dag, ville det vært nok til at alle fire fikk livstruende høy promille og i beste fall ble alvorlig alkoholforgiftet, forteller Rogne.

I Norge er det 18-årsgrense på alle drikkevarer med mellom 0,7 og 22 volumprosent alkohol. Det er forbudt å selge alkohol til mindreårige, men det er ikke forbudt for mindreårige å kjøpe.

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag