Selger barn for 870 kr stykket

Foto: HANS DERYK (REUTERS)

Minst 15 barn har forsvunnet fra sykehus i Haiti. Nå slår Unicef alarm.

22.01.10 22:35

Flere barn har forsvunnet fra sykehus i Haiti etter jordskjelvet. Ifølge Unicef står trolig menneskesmuglere bak forsvinningene.

- Vi har dokumentert et 15-talls saker der barn har forsvunnet fra sykehus - uten familiene sine, sier rådgiver Jean Luc Legrand i Unicef ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge den tyske avisen Deutsche Welle skal gateprisen for et barn være rundt 150 dollar, eller 870 norske kroner.

Les også: Får ikke lov til å adoptere fra Haiti

- Ikke egnet
Flere hjelpeorganisasjoner og adopsjonsbyråer har tidligere advart mot adopsjon fra Haiti, nettopp på grunn av faren for menneskesmugling eller trafficking.

- Vi søkte om adopsjonssamarbeid med Haiti i 2005, men fikk avslag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i 2006. Begrunnelsen var at de mente det var for utrygt å sende familier dit. Det er en del av prosessen å treffe barnet først. Den andre grunnen var fare for korrupsjon og dårlig kontroll av adopsjonsprosessen i Haiti, sa Gudim til Nettavisen tidligere denne uken.

Men å starte opp med adopsjon fra Haiti nå rett etter jordskjelvet, uten å ha tilrettelagt for dette tidligere, mener Gudim er helt umulig.

- Situasjonen i Haiti er ikke egnet til å gjennomføre trygge adopsjoner. Alle adopsjoner skal kontrolleres, og i en nødssituasjon er det ikke etisk og juridisk holdbart, sier Gudim.

Påskynder prosessen
Selv om Unicef advarer mot adopsjon fra Haiti er det en rekke land som jobber for å påskynde adopsjon av haitiske barn. Både Belgia, Frankrike, Canada, Tyskland, USA og Nederland prøver å sette fortgang i adopsjonsprosessen.

Torsdag forlot de første foreldreløse barna Haiti - på vei til nye hjem i USA.

Les mer: Foreldreløse barn flys ut av Haiti

Ikke alle er foreldreløse
Legrand sammenligner situasjonen i Haiti med tilstanden som oppsto i kjølvannet av tsunamien i 2004.

- Smuglernettverk gikk umiddelbart i gang med å kidnappe små barn og føre dem ut av landet, sier Legrand.

Han mener smuglerne tjener penger på å adoptere bort barn, som kanskje ikke engang er foreldreløse.

- Må normaliseres
Også Redd Barna er bekymret for barnas situasjon i Haiti.

- Alle postkatastrofesituasjoner er kaotiske. Barna i Haiti har opplevd en svært traumatisk situasjon. Alt det kjente og kjære er ristet i filler. Det viktigste nå er å normalisere livene deres, sier spesialrådgiver Bente Damsleth i Redd Barna til Nettavisen.

Hun frykter og advarer mot at mennesker vil prøve å tjene penger på handel med små barn.

- Barn har en rett til å få være med sine familier og på Haiti kan vi ennå ikke vite nok til å åpne for adopsjon, sier Bente Damsleth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.