*Nettavisen* Nyheter.

Selger bilder etter kunstblad-konkurs

Krangelen etter konkursen i magasinet Showroom fortsetter. Nå selger hovedaksjonæren flere bilder av kunstneren Bjørn Ransve. – Disse bildene er stjålet fra meg, sier kunstneren.

20.06.08 11:04

Showroom Kunst ble startet opp i fjor vinter. Målet var å utgi et "annerledes" kunstmagasin. I vår gikk bladet konkurs, etter kun å ha utgitt ett nummer. Før selskapet ble slått konkurs tok hovedaksjonær Øyvind Hornæss seg inn i bladets lokaler og tok med seg en rekke bilder som bobestyrer mener tilhører boet, deriblant 120 trykk av den anerkjente samtidskunstneren Bjørn Ransve.

Selges på fineArt

Nå er de samme bildene lagt ut til salgs på nettstedet fineArt.no. Der ligger det nå åtte trykk, med en galleripris på 15.000 kroner. Samtlige bilder har oppnådd bud på mellom 1500 og 3000 kroner.

- Dette er bilder jeg eier, sier Bjørn Ransve til Propaganda.

- Dette er bilder Hornæss har stjålet fra meg, legger han til.

Ransve solgte disse trykkene til Showroom på kreditt. Han purret på betalingen, men fikk ikke oppgjør. Da han ville ha dem tilbake, var bildene fjernet av Hornnæss. I ettertid har Ransve forsøkt å få bildene tilbake, men blitt avvist av Hornæss.

- Jeg har hatt et vanvittig møte med Hornæss og hans advokat John R. Gundersen, men det falt sammen, sier Ransve til Propaganda.

Millionverdi

Verdien på de 120 trykkene er uklar. Ifølge Showrooms gründer, Bjørn Heltberg, skal bildene være verdt over en halv million kroner, men om en tar utgangspunkt i galleriprisen som er oppgitt på fineArt er verdien på 1,8 millioner kroner.

Ifølge Ransve er det vanskelig å verdifastsette bildene, blant annet fordi de er vanskelig å selge samlet. Han mener et salg må gjøres over flere år. Derfor er han også usikker på om han skal forfølge saken rettslig, selv om han, ifølge ham selv, skulle stå sterkt i en eventuell rettssak.

- Vi har krevd disse bildene tilbakelevert, men Hornæss advokater hevder at de var solgt på kommisjon av Showroom, derfor forsøker han å selge dem, sier bobestyrer Stine Snertingdalen til Propaganda.

Hun sier at de kunne prøvd på en midlertidig forføyning (stoppe salget inn til videre, red.anm), men at det mangler penger i boet til å forfølge saken videre.

- Vi må ha garanti på at vi får betalt hvis vi skal gå videre med saken. Vi har skrevet til alle kreditorene, deriblant Ransve, men ingen av dem ønsker å finansiere det, hverken alene eller i fellesskap. Derfor har vi ikke muligheten til å føre saken videre, sier Snertingdalen.

Presset Hornæss

Øyvind Hornnæss driver til daglig investeringsselskapet Bygg- og eiendomsutvikling AS. Et selskap som har store problemer med økonomien.

Samtidig som selskapet, ifølge Dagens Næringsliv, tynges av mer enn en halv milliard kroner i gjeld, syltynn egenkapital og stram likviditet granskes han for sin rolle forut for konkursen i selskapet Construction Management Nor as, hvor Hornæss` selskap eier 50 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.