Det kinesiske spesialkjemiselskapet China National Bluestar kjøper det tradisjonsrike norske metallselskapet Elkem av Orkla.

Prisen er 2 milliarder amerikanske dollar - eller rundt 12 milliarder kroner.

Det er tillyst en pressekonferanse på Orklas hovedkontor i Karenslyst allé 6 på Skøyen i Oslo tirsdag klokka 10.00.

- Litt vemodig
- Dette er litt vemodig. Det viktige nå er at de nye eierne trygger arbeidsplassene. Jeg håper og tror de har langsiktige industrielle ambisjoner med dette kjøpet, sier lederen for næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland (Ap), til Nettavisen.

Han sier han skulle ønske at norsk kapital var mer aktive når store norske og strategisk viktige industribedrifter selges.

- Men jeg har ikke noe fasitsvar på hvordan vi kan stimulere norsk kapital konkret. Kanskje kan det være gjennom at staten er en mer dynamisk eier, sier han.

Vil ha muligheten til å gripe inn
Aasland har også merket seg at den samme diskusjonen pågår i EU, der EU-kommisæren for industri vil opprette et organ som kan stoppe utenlandske oppkjøp av strategisk viktig industri.

Han sier den samme diskusjonen må komme i Norge.

Bindende avtale
I en pressemelding fra Orkla ASA tirsdag morgen heter det at selskapet har inngått en bindende avtale med China National Bluestar (Group) Co., Ltd (Bluestar) om kjøp og salg av Elkem. Transaksjonen omfatter divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar.

Kjøpesummen 2 milliarder amerikanske dollar for Elkem før closing- og kapitalstruktur justeringer.

Avtalen innbefatter 1,5 TWh/år-kontrakten Orkla kjøpte i fjor, som sikrer det langsiktige kraftbehovet til Elkems smelteverk i Norge. Orkla vil beholde aksjene i Elkem Energi AS, herunder 85 prosent eierandel i AS Saudefaldene.

Bluestar er et ledende Kina-basert internasjonalt selskap innenfor kjemikalier og fornybare materialer. Omsetningen i 2010 er på over 6 milliarder amerikanske dollar.

Selskapet har sitt hovedkontor i Beijing.

Bluestar eies 80 prosent av det kinesiske statseide selskapet ChemChina, mens de resterende 20 prosent eies av det amerikanske private equity-selskapet Blackstone Group.

Siden 2006 har Bluestar gjennomført en rekke internasjonale oppkjøp, deriblant Adisseo og Rhodias silisiumvirksomheter i Frankrike samt det australske selskapet Qenos, heter det i meldingen fra Orkla.

Siden 2005 har Elkem vært i under Orklas eierskap.

Les flere saker på NA24