*Nettavisen* Nyheter.

Selger kjempesnegler som varmt hvetebrød

Foto: (Privat)

Disse sneglene vokser til opp mot 30 centimeter over skallet, og selges som varmt hvetebrød i Norge.

22.05.13 17:33

– Interessen har tatt helt av, og det hagler inn med mail. Jeg har bare noen få igjen av det første kullet, forteller Petter Storhaug på Kleppe utenfor Sandnes til Nettavisen.

For fire måneder siden fikk han 120 snegleegg i akvariet. Nå selger han unna kjempesnegler som varmt hvetebrød på finn.no.

– Det er artige dyr. Når du setter dem på armen er de redde i noen sekunder så begynner de å krype. Hvis du setter en agurk foran dem så hører du at det knaser når de spiser, sier han.

Den noe uvanlige interessen for kjempesnegler fikk han for sju måneder siden da han brakk låret.

– Jeg ble hjemmeværende i over et halvt år og måtte ha noen kjæledyr som ikke løp fra meg. Da fant jeg disse.

Kjempesnegler
«Disse» er altså «Achatina achatina», også kalt «Kjempe Ghana snegler», eller «Kjempe tiger landsnegler». De kommer naturlig fra Afrika og har blitt eksportert derfra som husdyr. De kan bli opp til 30 ganger 15 centimeter over skallet.

I noen land, som USA, har disse dyrene skapt problemer fordi privatpersoner har sluppet dem fri og latt dem reprodusere seg i naturen, og disse dyrene reproduserer seg svært hurtig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hurtig formering
Det har Storhaug fått erfare. For fire måneder siden kom det første kullet på 120 snegleunger. Før alle disse er solgt unna har et nytt kull på 120 egg kommet i terrariet.

– De dobler seg i størrelse hver måned. Da de ble klekket så var de to, tre millimeter store. De som nå er tre måneder gamle nærmer seg fire centimeter. Foreldrene er tre år til sommeren og de er 15 centimeter lange.

Sneglene er tvekjønnet og trenger altså ikke en partner for å legge egg. I Afrika drives det oppdrett på disse dyrene som er en god matkilde.

– Mange sier jeg bør hive dem oppi vann og koke dem med litt salt, men jeg tror ikke det er noe for meg, sier Storhaug.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.