RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selger Tandberg etter tall (Ny)

Sist oppdatert:
Investorene solgte seg ned i Andrew Millers og Terje Rognes Tandberg etter mandagens resultatpresentasjon. iMarkedet har sett nærmere på årsaken
(Nytt: Flere momenter til årsaker til kursfall)

Les også:

Hever Tandberg til kjøp
Meglerhus fortsatt negativ etter Tandberg-tall
Tandberg-tall inn på trygg grunn (Ny2)

Etter Oslo Børs startet handelen tirsdag, falt Tandberg-aksjen tilbake. Tandberg falt rundt 1,2 prosent til 48,50 kroner. Fallet til Tandberg-aksjen var større enn fallet i hovedindeksen, som var ned 0,4 prosent etter åpningen tirsdag. Rett før avslutning på Oslo Børs var Tandberg-aksjen ned hele 3,3 prosent.

Det var særlig meglerhuset Gjensidige Nor Equities om var aktive på selgersiden, mens ABG Sundal Collier var størst på kjøpersiden.

Hva er årsaken?

Tandberg leverte resultater som var over analytikernes forventninger. Tallene var også godt over selskapets egen guiding fra midtkvartalsoppdatering.

Likevel velger altså investorene å selge seg ned.

En av årsakene er at forventningene til tredje kvartals tallene fra Tandberg ble dratt opp i forkanten av presentasjonen. Dette fikk Tandberg-aksjen til å løfte seg i forkanten av mandag ettermiddags resultatpresentasjon.

De såkalte "whisper numbers", som er de uoffisielle resultatforventningene i markedet, lå også over analytikerestimatene. iMarkedet skrev mandag at Tandberg-tallene trolig også innfridde "whisper numbers".

En annen årsak til Tandbergs fall tirsdag er den forsiktige guidingen fra toppsjef Andrew Miller. Miller og finansdirektør Terje Rogne valgte mandag konsekvent å ikke komme med noen konkret guiding på fjerde kvartalstallene.

Selskapet var også forsiktige med hensyn til utviklingen i markedssituasjonen, og uttalte at kundene fortsatt er konservative i sine innkjøp.

Fraværet av positiv guiding får altså investorene til å selge seg ned.

iMarkedet plukket også opp informasjon fra enkelte investorer som var skeptisk til forventningene til det offentlige salget til Tandberg i fjerde kvartal. I tredje kvartalstallene var det særlig det meget sterke salget til offentlig sektor som dro opp.

Investorene spør seg selv om Tandberg klarer å levere like mye systemer inn i det amerikanske offentlige markedet i fjerde kvartal.

En postitiv og en negativ

Norse oppjusterer Tandberg-aksjen etter tall.

- Tandberg leverte sterkere enn ventet i tredje kvartal. EPS (resultat pr. aksje red. anm.) ble 0,52 kroner mot ventet 0,50 kroner. CEO Andrew Miller karakteriserer dagens marked som marginalt forbedret fra forrige rapporteringsperiode, men hovedregelen er fremdeles en konservativ investeringsholdning hos kundemassen, skriver Norse i sin morgenrapport tirsdag

På den andre siden av skalaen er Danske Equities. Danske innrømmer at tallene for tredje kvartal var gode, men påpeker at Tandberg ikke ga noen guiding for fjerde kvartal.

- På tross av relativt sterke tall, så vi også at Tandberg gikk bort i fra sin offisielle guiding.

Danske Equities-analytikeren mener også at Tandberg-ledelsen øker risikoen fremover. På presentasjonen mandag sa Tandberg-sjef Andrew Miller at selskapet ikke vil betale ut utbytte fremover, men gjøre nye oppkjøp.

- Vi gjør bare mindre endringer i våre estimater og ser fortsatt verdsettingen som uattraktiv, skriver Danske Equities.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere