Kommende torsdag blir Viggo Kristiansen endelig frifunnet for drap og voldtekt begått i Baneheia-saken (se faktaboks under). Nettavisen omtalte nyheten om at Riksadvokaten ville legge ned påstand om frifinnelse for Kristiansen i oktober.
Først må han gjennom en rettssak som er berammet i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Dette er ren formalitet.
Kristiansen har hele tiden nektet enhver befatning med saken hvor Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Slødedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i mai 2000.
Les også: Baneheia-advokater vil bytte ut etterforskere i Baneheia-saken
Fakta om Baneheia-saken
- Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. To dager senere ble de funnet.
- Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring (10 års minstetid) og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.
- Andersen tilsto og har i dag sonet sin dom. Han ble løslatt på prøve 22. desember 2015.
- Kristiansen har hevdet at han er uskyldig. Han fikk straffesaken sin gjenåpnet 18. februar i år.
- Siden dommen har flere trukket fram svakheter ved bevisene som feller Viggo Kristiansen. Spesielt er funn og analysen av delvise DNA-spor og innslag fra Kristiansens mobiltelefon på en basestasjon som ikke hadde dekning på åstedet der drapene skjedde, blitt forklart som utelukkelsesbevis.
- Borgarting lagmannsrett skal behandle Kristiansens gjenåpnede sak.
- Oslo statsadvokatembeter skal komme med en tilråding til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.
- Både Kristiansen og de pårørende har gitt uttrykk for at de ønsker en ny hovedforhandling.
- Etter at Kristiansen fikk straffesaken gjenåpnet, begjærte han seg løslatt for første gang. Borgarting lagmannsrett ga ham ikke medhold 29. april 2021. Kristiansen anket avgjørelsen.
- Ankeutvalget i Høyesterett kom 21. mai fram til at saken skal tas inn til full behandling med fem dommere.
- Statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg opplyser 31. mai 2021 at påtalemyndigheten støtter Viggo Kristiansens anke om løslatelse og ber om at spørsmålet om løslatelse behandles skriftlig.
- 1. juni besluttet Høyesteretts ankeutvalg at Kristiansen skulle løslates. Like før klokken 23.00 kjørte han ut portene på Ila fengsel som en fri mann for første gang på nesten 21 år.
- 02.09.22 bekreftet Oslo statsadvokatembeter (OST) at saken er ferdig etterforsket hos politiet og at de har sendt en innstilling til Riksadvokaten.
- Fredag 21. oktober 2022 gjorde Riksadvokaten det kjent at han vil legge ned påstand om frifinnelse for Viggo Kristiansen i et rettsmøte hvor saken blir endelig avgjort ved dom.
- Det er domstolen som fatter den helt endelige avgjørelsen.
- 13. desember 2022 ble det holdt et forenklet rettsmøte i Borgarting lagmannsrett der Kristiansen-saken ble behandlet. Dette var ren formalitet.
- 15. desember 2022 kom den endelige frifinnelsen i straffesaken.
- 24. februar 2023 besluttet Riksadvokaten at det skulle begjæres gjenåpning av saken mot Jan Helge Andersen for drapet av Lena Sløgedal Paulsen. Dette drapet ble han frifunnet for i den opprinnelige saken.
KILDER: NTB, Nettavisen
Under ett års fengsel
Selv om Kristiansen blankt frifinnes i Baneheia-saken vil det bli lagt ned påstand om fengselsstraff for gjentatte overgrep han begikk mot en annen jente som var 7–8 år på gjerningstidspunktet. Dette skal ha skjedd flere ganger i perioden mai 1994 til desember 1996.
Samtidig skal det utmåles straff for et forhold der han skremte en voksen kvinne ved flere anledninger i perioden mai 1998 til januar 1999.
Kristiansen erkjente forholdene da saken gikk i Kristiansand byrett i april og mai 2001. Men forholdene ble dømt sammen med Baneheia-drapene og Kristiansen fikk altså en samlet straff på 21 års forvaring.
Ettersom han kommende torsdag blir frikjent for drapene skal det likevel utmåles straff for overgrepene begått mot jenta. Nettavisen får opplyst at påtalemyndigheten vurderer å legge ned påstand på i underkant av ett år og at det skal ligge i sjiktet på ni måneder.
Les også: Viggo Kristiansen kan kreve mer enn 30 millioner kroner i erstatning
Nettavisen får også opplyst at formildende omstendigheter som tas med ved utmåling av påstand om straff er hans unge alder på gjerningstidspunktet. Viggo var da 15 til 17 år. Det skal telle i skjerpende retning at det er snakk om gjentatte overgrep. Nettavisen får også opplyst at vurderinger som er tatt med er den betydelige omtalen overgrepene fikk fordi de ble en del av Baneheia-saken.
SE VIDEO: Sigurd Klomsæt gråtkvalt da nyheten ble kjent
Hadde Kristiansen ikke blitt trukket inn i Baneheia-drapene ville overgrepene mot jenta neppe blitt omtalt i pressen. Det er uklart for Nettavisen hvor stor vekt akkurat dette vil spille inn.
Statsadvokat Andreas Schei har ikke ønsket å kommentere noen av Nettavisens opplysninger.
– Vi har ingen kommentar til det vi skal si i innlegget tirsdag, skriver han i en SMS fredag.
Heller ikke Viggo Kristiansen ønsker å kommentere saken.
DEBATTINNLEGG: Det krevde stort mot å hevde at Norges nest mest forhatte mann, Viggo Kristiansen, ble uskyldig dømt
Skal ikke sitte i fengsel
Kristiansens forsvarer Bjørn Andre Gulstad bekrefter til Nettavisen at det er snakk om måneder med straff, men vil under ingen omstendigheter være mer konkret.
– Det har vært god dialog mellom forsvarer og påtalemyndigheten i forkant av rettsmøtet neste uke. I den anledning har naturligvis straffenivået blitt diskutert. Vi har langt på vei oppnådd en felles enighet med tanke på hva som er straffenivåets utgangspunkt, men det kan fremdeles være en viss uenighet om den konkrete straffen i dette tilfellet, dog slik at vi snakker om nyanser, sier Gulstad til Nettavisen.
– Av respekt for dialogen jeg har hatt med påtalemyndigheten, vil jeg ikke konkretisere noe straffenivå utover å si at vi er langt på vei enige, men at noen nyanser kan skille. Men det er altså mer snakk om måneder enn år. Hans alder på tidspunktet vil måtte tillegges stor betydning.
Domstolen står fritt til å ilegge dom på noe annet enn det påtalemyndigheten mener er riktig straff. Uansett skal Kristiansen ikke på nytt i fengsel da dommen for lengst anses sonet. Oversoningen gjør at Kristiansen kan kreve opp mot 30 millioner kroner i erstatning.
– Fra denne side vil det bli vist stor forståelse for de etterlattes opplevelse, av den dramatiske endringen det er at en antatt skyldig mann, senere viser seg å være uskyldig, sier Gulstad om den endelige frifinnelsen.
SE VIDEO: Her kommer Viggo Kristiansen hjem som fri mann for første gang på 21 år
Kristiansen satt nesten 21 år i fengsel etter Baneheia-drapene og ble løslatt 1. juni i fjor. Han ble fraktet rett hjem til foreldrenes bolig i Kristiansand. Her har han bodd siden.
Det vanlige er at fanger som løslates har en soningsprogresjon som gradvis gjør at de vender seg til et liv i frihet.
Etterforsker Jan Helge Andersen
I Baneheia-saken ble Jan Helge Andersen dømt til 19 års fengsel etter å ha tilstått drap og overgrep mot Sørstrønen, men han ble frifunnet for drapet av Sløgedal Paulsen. Det var han som trakk Kristiansen inn i saken.
Andersen hevder fortsatt at Kristiansen var med på drapene. Nye DNA-undersøkelser som er gjort viser at det bare er funnet treff fra Andersen på de to jentene.
Det er ikke funnet noen DNA-treff fra Kristiansen.
Drapet av Sløgedal Paulsen står nå uløst og Oslo politidistrikt etterforsker fortsatt Jan Helge Andersen.
Les også: Politiet har funnet overgrepsmateriale på Jan Helge Andersens PC
Etter å ha fått saken gjenopptatt i fjor får Kristiansen sin endelige frifinnelse denne uken. Det blir ingen bevisførsel, slik det er i vanlige straffesaker, men statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg skal redegjøre for påtalemyndighetens syn overfor retten hvorfor de mener Kristiansen skal frifinnes for Baneheia-drapene.
Deretter blir det anførsler fra bistandsadvokat for de etterlatte foreldrene Håkon Brækhus som også har med seg advokat Audun Beckstrøm. Forsvarer Bjørn André Gulstad og Arvid Sjødin vil også komme med noen anførsler.