RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SISTE BILDE: Anneli la ut dette bildet av seg selv og kjæresten Paul på Facebbok. "Siste morgen med min kjære, min beste venn, min beskytter, min prins" skrev hun.
SISTE BILDE: Anneli la ut dette bildet av seg selv og kjæresten Paul på Facebbok. "Siste morgen med min kjære, min beste venn, min beskytter, min prins" skrev hun. (Privat/Facebook)

Selvmords-flyveren tok med Annelis (23) kjæreste i døden

Sist oppdatert:
- Jeg kan ikke hate ham, han var syk.

Anneli Tiirik (23) hadde fløyet fra Estland til England og ventet på kjæresten Paul Bramley (28) i Manchester, da hun fikk vite at han i siste liten hadde booket om flyet. Og det var der hun fikk vite at han hadde omkommet sammen med 148 andre passasjerer og besetning da andrepilot Andreas Lubitz (27) valgte å styrte flyet i de franske alpene.

Men selv om Tiirik mistet kjæresten, nekter hun å hate Lubitz for det han gjorde.

- Jeg kan ikke hate eller skylde på noen for å være syke. I stedet for å skylde på syke personer og forsøke å forstå motivene deres ut fra deres mentale helse, burde vi konsentrere oss om å andre systemet som tillater at slike personer får adgang til maktposisjoner, sier Anneli til Sunday People.

- Ikke dømme
Etterforskningen har blant annet avdekket at Lubitz var sykemeldt den dagen han fløy Germanwings-flyet inn i fjellveggen, og at han i tiden før hadde søkt opp selvmords-metoder på internett.

LES også: Lubitz ble tidligere behandlet for selvmordstanker

- Vi må behandle mentale lidelser på samme måte som fysiske, på et tidlig stadium, i stedet for å dømme og pålegge psykisk syke mennesker skam. Det kan være med å hindre slike tragedier.

DØDE: Paul Bramley (28) mistet livet i flykrasjen.

Tiirik og Bramley hadde vært kjærester i fire år, da han mistet livet i flykrasjet. Hun sier hun håper flyselskapene vil få bedre sjekk-rutiner, for å hindre at lignende katastrofer skal skje i fremtiden.

- Paul mente at vår skjebne var forutbestemt, og ikke kunne endres. Han syntes ikke man skulle bruke tid på å ønske å kontrollere det uunngåelige, men leve livet til det fulle. Det var hans livsfilosofi.

Bramley studerte hotelledelse i Luzern, og hadde vært på ferie i Barcelona da han reiste hjem via Düsseldorf.

Låst ute
Lubitz styrtet flyet etter at kapteinen hadde forlatt cockpiten, trolig for å bruke toalettet. Lubitz døren, og nektet å åpne den – og kapteinen klarte ikke å ta seg gjennom. Etter angrepet i New York 2001, ble cockpitdører sikret mot angrep utenfra. Den såkalte sorte boksen ble funnet kort tid etter styrten, og avdekket hva som ble sagt forut for sammenstøtet med fjellveggen.

SELVMORD: Andreas Lubitz tok med seg 149 andre mennesker i døden da han styrtet Germanwingsflyet.

LES mer: Svart boks bekrefter at flyger styrtet med vilje
OG: Video viser sekundene før flystyrten

Flere flyselskaper, og Norwegian og SAS har etter tragedien endret sine rutiner. Nå må det til enhver tid være to personer i cockpit.

- Aldri glemme
Pårørende samlet seg i Frankrike etter flystyrten, og Bramleys foreldre sa da at det er viktig at ofrene aldri blir glemt.

- Det som er relevant er at dette aldri må skje igjen. Min sønn og alle andre på flyet må ikke glemmes, aldri. Jeg vil ikke at dette skal glemmes, sa faren bare dager etter nyheten om at Paul hadde dødd.

Også han mente flyselskapene må ha bedre rutiner på å følge opp sine piloter.

- Jeg mener flyselskapene burde være mer transparente, og at våre piloter blir bedre ivaretatt. Vi legger våre egne og våre barns liv i deres hender.

LES også: Germanwings-kapteinen: - Åpne den jævla døren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere