Selvmordsbomberen utpekt som 26 år gammel kvinne

Foto: (Youtube)

Mener kvinnelig terrorist utløste bombe rett før sikkerhetskontrollen på togstasjonen.

09.07.14 14:01

(Nettavisen): Eksplosjonen skjedde på en togstasjon i Volgograd i Nord-Kaukasus, som er regionen der også OL-byen Sotsji ligger.

Bilder fra overvåkingskameraer som ble tilgjengeliggjort viser vinduer som knuses de øverste etasjene av den grå murbygningen. Det er også spredt store mengder med bygningsdeler og andre løse gjenstander i området.

- Eksplosjonen er en terroraksjon, sier en rekke kilder til samme Interfax.

Samme nyhetsbyrå melder at russisk politi har funnet hodet til den antatte selvmordsbomberen. Dette mener russisk politi at vil gjøre identifisering mulig, skriver ABCNews.

Russiske medier har pekt ut Oksana Alanova (26) som selvmordsbomberen.

Den antatte selvmordsbomberen skal ifølge Interfax ha benyttet en bombe som tilsvarer 10 kilo TNT.

Er du i nærheten? Tips Nettavisen journalist her!

Mistenker kvinnelig terrorist
Ifølge kilder på stedet skal det ha vært en kvinnelig terrorist som utløste bomben rett før sikkerhetskontrollen på togstasjonen.

Det skal ha vært mange mennesker og reisende på stasjonen.

Både Sky News og Reuters melder at en en talsperson for den nasjonale russiske anti-terror komiteen har opplyst at en kvinnelig selvmordsbomber står bak angrepet.

- Vi har satt i gang en terroretterforskning etter eksplosjonen på togstasjonen i Volgograd der minst 13 personer har mistet livet ifølge tidlige rapporter, sa talspersonen Vladimir Markin til nyhetsbyrået Interfax kort tid etter angrepet.

Russia Today siterer Markin på følgende:

- Selvmordsbomberen ble stoppet i en sikkerhetskontroll som hindret henne fra å komme seg inn i hovedventehallen. Dersom de ikke hadde klart å stoppe henne ville det vært langt flere omkomne, sier han.

Se klipp fra eksplosjonen:

HTML EMBED

Innfører sikkerhetstiltak etter angrep
Russlands president Vladimir Putin krever at alle nødvendige grep gjøres for å ivareta sikkerheten etter terrorangrepet i byen Volgograd.

Sikkerheten forsterkes ved alle togstasjoner og flyplasser som følge av eksplosjonen i Volgograd.

Ifølge de siste rapportene er minst 14 personer drept og 27 skadd i eksplosjonen som skjedde før sikkerhetskontrollen på togstasjonen i byen Volgograd tidlig søndag ettermiddag.

Alvorlig skadet barn
Bilder fra russisk TV viser vinduer som er blåst ut i de to øverste etasjene av den grå murbygningen.

Rapportene om antall døde steg raskt, og på et punkt meldte landets helseminister at minst 50 personer var enten drept eller skadd i angrepet.

Ved 15-tiden lokal tid, melder nyhetsbyrået at den nasjonale undersøkelsesgruppen rapporterer om at 14 personer er drept og 27 såret.

Russia Today opplyser at det skal være minst et barn blant de alvorlig skadede personene.

Samme kanal skriver at minst 15 er drept, mens 27 personer er skadet.

En regional talsperson sier til nyhetsbyrået RIA Novosti at minst 18 personer er drept og 40 drept, mens statlige helsemyndigheter sier til russisk TV at minst 50 personer er skadd.

«Svarte enker»
Kvinnelige terrorister er i Russland betegnet som «svarte enker» fordi de kan ha mistet familiemedlemmer i kampene i Nord-Kaukasus.

Kvinnelige terrorister var også med på bombeangrepet mot to metrostasjoner i mars i 2010 der over 35 mennesker ble drept.

Volgograd har over en million innebyggere og ligger ca. 70 mil nord for OL-byen Sotsji.

Militante islamister har uttalt at de vil innføre en islamistisk stat i Nord-Kaukasus. En av lederne Doku Umarov har beordret angrep mot sivile og at vinter-OL skal ødelegges.

Russland president Vladimir Putin har satt mye inn på at OL-arrangementet skal bli vellykket og for å vekke ny patriotisme etter 14 år i ledelsen av landet.

Se flere nyhetsinnslag under:

HTML EMBED
HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.