Se videointervju med Rødt-leder Bjørnar Moxnes her:

STORTINGET (Nettavisen): Rødts landsmøte starter torsdag, og blir for første gang digitalt.

I forkant av landsmøtet, møtte Rødt-leder Bjørnar Moxnes pressen, det vil si NRK og Nettavisen, til en pressebrief.

- Det er kun et halvt år til valget, hvem vil du ha som statsminister, Jonas Gahr Støre eller Trygve Slagsvold Vedum (Sp)?

- Den som gir mest gjennomslag til Rødt for våre viktigste krav, sier Moxnes til Nettavisen.

- Hvem av dem er det?

- Det gjenstår jo å se. Først må vi vinne valget, og vi må gjøre et rekordvalg, og så må vi komme til et forhandlingsbord, og så får vi se, hvem som er villig til det ...

Les også: Rødt går inn for norsk bitcoin-forbud

- Mye pent prat, fra begge

- Hvem leder per i dag, da?

- Det er nesten umulig å si. Begge snakker pent om at vi skal få ned forskjellene mellom folk. Ingen av dem har så langt ønsket å gå vekk fra Høyres skattekutt-politikk. Tvert i mot har Senterpartiet og Arbeiderpartiet i mange år inngått svære forlik om skattepolitikken med de borgerlige som har ført til gigantiske kutt i skattene for dem som lever av andres arbeid, svarer han - og konkluderer foreløpig slik:

- Begge påstår at de ønsker å sikre at innbyggernes skattepenger går til velferd, ikke til privat profitt, men i Stortinget har de stemt imot våre forslag om å stanse profitten i velferden, sier han.

Les også: Kraftige reaksjoner etter Islam Nets kjøp av Oslo-eiendom til 60 mill: – Dette må stoppes

Moxnes er ikke særlig imponert:

- Det er mye prat, fra begge to, men ganske liten vilje til å ta en fight med de kreftene som står i veien for å få et Norge med mindre forskjeller, som står i veien for å få profitt-fri velferd, så her er det et stykke å gå for begge to.

- Da blir det nok andre toner

- Hvem opplever du at åpner døren mest for Rødt?

- Det er vel mer et spørsmål om hvem som lukker den minst som har vært situasjonen frem til nå. Hver dag frem til valget, når de blir spurt, vil de avvise Rødt, begge to. De vil ikke gi oss noen drahjelp over målstreken, og det forventer jeg heller ikke.

Moxnes leder et parti som vil innføre kommunisme i Norge. Her forklarer han hvorfor:

Les også: Støre avviser å danne regjering med MDG eller Rødt

Men:

- Når valget er unnagjort, når vi har gjort vårt rekordvalg og brutt sperregrensen og kommet inn på Stortinget med over ti representanter og de trenger oss for å få flertall - ja, da blir det nok andre toner fra den kanten enn før valget.

Les også: Moxnes tapte thriller: Rødt beholder kommunisme

Som Nettavisens partibarometer viser, er det knyttet stor spenning til hvorvidt Rødt klarer å passere den magiske 4,0-grensen 13. september.

- Rødt ligger ikke an til å gjøre det så godt nå?

- Joda, på snittet av målingene ligger vi over sperregrensen. Det har vi gjort de 24 av de 27 siste månedene. Vi går inn i valget 2021 med over 10.000 medlemmer, en tredobling fra sist valg. Og vi har vært på Stortinget i fire år, med én plass, som ikke er nok, men nå skal vi bli mye større, svarer Moxnes.

Les også: Rødt krever Irak-svar fra regjeringen

- Folk kommer til å krangle om ulv og sau

- Landsmøtet starter torsdag. Hva er dere mest uenig om internt i Rødt?

- Det blir store debatter om hvordan vi skal regulere arbeidsinnvandringen fra EØS for å hindre sosial dumping; folk kommer til å krangle om ulv og sau, som i Norge for øvrig; og det kommer til å bli diskusjon om ruspolitikk, hvor noen støtter rusreformen til regjeringen, mens andre er mer skeptiske - og det kommer til å bli diskusjoner om miljøpolitikken, tror Moxnes.

Les også: Høyre fosser fram - Frp trues fra flere kanter

Se video-intervju med Ap-leder Jonas Gahr Støre: