*Nettavisen* Nyheter.

Senator sier French vil bli satt fri

Foto: NTGB Scanpix

President Joseph Kabila har en plan for å sette fri dødsdømte Joshua French.

09.01.14 08:14

Kinshasa (NTB): - Presidenten har en plan og vil gjøre noe. Han (French) vil bli satt fri, men jeg vet ikke når, sier senator Pascal Masela Ngaliema Kahungu til Dagbladet.

Kahungu representerer Kabilas støtteparti PPRD og er dermed en del av presidentens maktbase i senatet, ifølge avisen.

- Hvis vi bare tar det rolig, vil denne saken gå helt bra til slutt, sier senatoren.

Han ønsker imidlertid ikke å gå nærmere inn på hva han mener med å ta det rolig, men han sier det er viktig og riktig å sende French hjem til Norge.

- Det er viktig for Kongo å samarbeide godt med alle land i verden, sier Kahungu.

UD aner ikke hva French har kostet

Tirsdag skrev Nettavisen at Utenriksdepartementet (UD) ikke aner hva bistanden til Joshua French og avdøde Tjostolv Moland har kostet norske myndigheter.

- Det føres ikke regnskap over enkeltsaker, sa pressevakt Svein Michelsen i UD.

Men det de kan bekrefte, er at regningen er betydelig. Støtte til nordmenn som havner i vanskeligheter i utlandet er en lovpålagt oppgave som Stortinget har bestemt at UD skal ha ansvar for.

Tirsdag startet rettssaken mot French, som er tiltalt for overlagt drap på Moland.

- Ekstra høy prioritet

Michelsen påpeker at Kongo-saken har hatt en «ekstra høy prioritet».

- I utgangspunktet var dette en ordinær konsulær sak hvor UD bisto to fengslede nordmenn i utlandet. Saken fikk høy prioritet som følge av dødsdommene som ble avsagt og de vanskelige soningsforholdene, sa han, og fortsatte:

- Saken ble et spesielt tilfelle etter at norsk Kripos ble invitert av kongolesiske myndigheter til å delta i etterforskningen av Molands dødsfall. Kripos og kongolesisk politi kom i fellesskap fram til at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet. Det gjorde at vi stilte oss uforstående til tiltalen som er blitt tatt ut. Det har ført til at saken har fått ekstra høy prioritet.

På spørsmål om hvorfor denne saken har fått så mye bistand svarte han:

- Vi må i hvert enkelt tilfelle vurdere hvilke ressurser som er nødvendig for å ivareta de oppgavene vi er pålagt av Stortinget på en forsvarlig måte. Det kan være spørsmål knyttet til forholdene i et fengsel, mulighetene for å komme i kontakt med det aktuelle landets myndigheter og hvorvidt den som sitter fengslet får bistand fra familien på stedet. Det er så mange ting som bidrar til at den bistanden som norske myndigheter gir varierer. Det er jo også en del nordmenn som sitter fengslet i utlandet som ikke ønsker bistand fra norske myndigheter overhodet. Derfor er det ikke noe enhetlig bilde, sa Michelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.