Gå til sidens hovedinnhold

Senatskomité vil ekskludere Berlusconi

En komité i det italienske senatet anbefaler at Silvio Berlusconi utestenges fra forsamlingen som følge av at han er dømt for skattesvindel.

Roma (NTB-Anne Marte Vestbakke): Avgjørelsen fredag er det første formelle skritt mot det som kan bli slutten på Berlusconis politiske karriere. I midten av oktober er det ventet at hele senatet vil ta stilling til ekskluderingen.

Nyhetsbyrået Reuters mener et flertall for utestenging også er sannsynlig der.

Vanskelig
Det har vært en vanskelig uke for Berlusconi, som onsdag måtte gi opp forsøket på å velte regjeringen.

Den sentrumsorienterte statsministeren Enrico Letta måtte gå til nasjonalforsamlingen og be om et tillitsvotum etter at Berlusconis parti PdL trakk sine fem ministre fra koalisjonen. Men etter en hard tautrekking innad i partiet ble det klart at flere av den tidligere statsministerens partifeller sto klare til å bryte med Berlusconi og stemme for Letta.

Dermed måtte Berlusconi gjøre kuvending og gi Letta sin støtte. Nå risikerer han at flere av partiets ministre bryter ut av partiet, danner en egen gruppe og blir stående i koalisjonen med Letta.

Likvidering
Berlusconi selv kaller prosessen med å kaste ham ut av senatet for en politisk likvidering. Ekskluderingsprosessen er satt i gang som følge av en dom om skattesvindel, som trolig også innebærer et år i husarrest eller i samfunnstjeneste.

- Dette er en politisk dom uten noe som helst grunnlag, sier mediemogulen selv.

- Dette er resultatet av en nøye uttenkt plan om å fjerne lederen for sentrum-høyre, fremholder Berlusconi ifølge Reuters.

Dagen før senatskomiteen skulle legge løpet for hans videre politiske liv, spøkte han om muligheten for «å hvile litt».

Jerngrep
Berlusconi har dominert italiensk politikk i en årrekke, men hans plutselige U-sving i tillitsvoteringen viser at han ikke lenger har noe jerngrep om partiet sitt, mener professor James Walston ved Det amerikanske universitetet i Roma.

Han tror Berlusconi prøvde å gjenvinne kontrollen og stanse en splittelse av partiet ved å gi opp forsøket på å velte regjeringen.

- I virkeligheten har han bare dekket over en stor rift, og papiret kommer til å revne om noen dager eller uker, skriver Walston i en kommentar for BBC.

Det er likevel for tidlig å avskrive Berlusconi i italiensk politikk, påpeker han. Berlusconi har fortsatt lojale støttespillere og en enorm formue i ryggen. (©NTB)

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken