RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Send hjem folk uten lovlig opphold

Foto: Roar Hanssen, Politiets utlendingsenhet (Scanpix)
Sist oppdatert:
Justisminister Knut Storberget viser handlekraft ved å sende folk uten lovlig opphold hjem.

Norge har påtatt seg en internasjonal forpliktelse til å gi flyktninger vern når de ber om asyl. Men det er misforstått å støtte opphold for alle som tilfeldigvis kommer til Norge.

Derfor fortjener justisminister Knut Storberget ros for å ta fatt på en stor verkebyll – nemlig hjemsendelse av de mange tusen som er i Norge uten lovlig opphold. Det var på høy tid.

Les også:Her kastes irakerne ut

Den norske innvandringsdebatten er en salig blanding av snillisme, rasisme og religionskritikk. Det passer ikke inn i bildet at de aller fleste norske innvandrerne ikke er muslimer fra Somalia, men katolikker fra EØS-området.

Men en ting bør det være enighet om, og det er at folk som får nei til asyl fordi de ikke er flyktninger må kastes ut hvis de ikke reiser frivillig. Enkelte anslår at så mange som 18.000 mennesker er i Norge uten å ha lovlig opphold. Disse har ingen mulighet til lovlig arbeid, og mange av dem har i praksis ikke annet valg enn å leve i skjul og av kriminalitet. Noen av dem har vært her i opptil 15 år. I mange tilfeller er personene her i landet selv om de er besluttet utvist eller bortvist.

Norge har et ansvar for å ta imot flyktninger som kommer til våre grenser, og vi må takle uforutsigbarheten som ligger i at flyktningestrømmen stiger fra 14.500 i fjor til 18.500 i år.

Vi bør ikke akseptere at folk trosser norske vedtak og går under jorden, og vi må fortsette å få opp tempoet i behandlingen av asylsaker som åpenbart vil bli avvist.

På den annen side er det hjerteløst å kaste ut folk som har vært her i landet i 15–16 år. Der er jeg helt uenig med tidligere arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen, som sa at «uansett hvor lenge folk truer seg til å være i Norge på ulovlig grunnlag, så kan det ikke premieres med opphold».

Selv i et restriktivt land som USA lar man nåde gå for rett og innvilger opphold på humanitært grunnlag når folk har vært i landet i en årrekke uten å gjøre kriminelle handlinger.

Men oppslutningen bak asylpolitikken krever at vi sender hjem dem som ikke har rett til å være her så snart som mulig. Helgens aksjon krevde 60 politifolk på flyet for å sende hjem 30 irakere. Den kostet om lag en million kroner. Det er mange penger, men vel verdt innsatsen når Norge samtidig sender ut kriminelle som har lange rulleblad – og som altså ikke har rett til vern her i landet.

Handlekraften Storberget viste i natt bør følges opp med flere utsendelser, slik at vi kan bruke ressursene til å hjelpe dem som har rett til asyl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere